U Srbiji se godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od kojih 30 miliona litara proizvedu destilerije registovane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok se preostalih 20 miliona litara proizvede za lične potrebe, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.
Najviše proizvođača rakije je u Rasinskom, Zlatiborskom i Šumadijskom okrugu, a među najpopularnijim rakijama je šljivovica, te rakije od kruške i dunje.
Podaci PKS pokazuju i da je u Srbiji registrovano oko 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića i da izvoz rakije na inostrana tržišta godišnje raste po stopi većoj od 20 odsto.
Rakija se najviše izvozi u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Nemačku i SAD, ali je počela da se izvozi i Azerbejdžan, Litvaniju i Letoniju.
Srpska šljivovica je prošle godine i zvanično uvrštena u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog dobra.