Pocetna Društvo Humanost je jedna od najiskrenijih vrlina

Humanost je jedna od najiskrenijih vrlina

409
0
Podelite

– Smatramo da je humaniost jedna od najvrednijih i najiskrenijih vrlina svakog čoveka, a mi kao budući prosvetni radnici, potrebno je da budemo stub i pokretač na humanost i dobrotu – kaže Dejana Stevanović iz Udruženja studenata Pedagoškog fakulteta Užice

Udruženje studenata Pedagoškog fakulteta Užice, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi i Crvenim krstom, početkom decembra, organizovalo je akciju dobrovoljnog davanja krvi, pod nazivom

„Darujte krv – spasite život“. Jovana Milović i Jelena Maričić, studentkinje druge godine, koje su uključene u organizaciju, navode da se studenti rado odazivaju i dolaze da daju krv, izuzetak su bile godine pandemije. Akcija traje dugi niz godina, uglavnom dva puta godišnje. Prvi put, a među prvima, krv je dao student druge godine Srđan Stojanović, koji je rekao da će nastaviti da učestvuje u ovakvim akcijama.

– Želimo da budemo primer našim budućim generacijama kako da budu humani i kako da cene prave ljudske moralne vrednosti – ističe Jelena Maričić, dok je za Jovanu Milović, dobrovoljna akcija davanja krvi izuzetno značajna, jer svako ko u njoj učestvuje svestan je da može nekome spasiti život.

Posle ove, Udruženje je 7. decembra na Fakultetu priredilo muzičko veče „Humanost kao umetnost“ kojim je najavilo još jednu humanitarnu akciju „Budi i ti nečiji Deda Mraz“, koja je počela dan ranije, a tokom koje studenti prikupljaju slatkiše od kojih prave novogodišnje paketiće za užičku decu slabijeg socijalnog statusa, decu sa smetnjama u razvoju, decu koja praznike provode u bolnici i decu na Kosmetu. U okviru akcije koja traje do 25. decembra, Udruženje organizuje i humanitarni bazar, „Novogodišnje majstorije u spajalici“ i žurke na kojima se prikuplja dodatni novac.

– „Budi i ti nečiji Deda Mraz“ najveća je humanitarna akcija koju organizujemo. Pre sedam godina ovo je bila jedna mala ideja na nivou grada. Akcija je bila namenjena deci u Užicu, ali kada smo shvatili da imamo više paketića nego što nam je potrebno, ona je prerasla u akciju „Studenti za decu Kosmeta“ koju su studenti iz cele države prepoznali tako da je nastala najveća studentska humanitarna akcija. U ovoj akciji studenti na svim državnim i privatnim fakultetima prikupljaju slatkiše od kojih prave novogodišnje paketiće za decu na Kosovu i Metohiji. Naša akcija se i dalje zove „Budi i ti nečiji Deda Mraz“, jer smo nastavili da deo paketića delimo i deci u Užicu. Prošle godine je u akciji „Studenti za decu Kosmeta“ prikupljeno ukupno 5.577 paketića koji su podeljeni u 76 škola na prostoru Kosova i Metohije. Mi, studeniti, mogli smo da ih delimo u školama i domovima u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, a ostali paketići poslati su svim školskim upravama na Kosmetu. Kad god odemo na Kosovo i Metohiju, uvek povučemo nove emocije i danima smo pod utiskom dečije sreće i zahvalnosti što smo uopšte došli. Nisu njima neophodni paketići, već naša pažnja, da vide da smo tu, uz njih. Svuda smo bili lepo dočekani, uz priredbe, zagrljaje, osmehe – priča Dejana Stevanović koja je u Udruženju od osnivanja, član je Parlamenta studenata od prve godine na osnovnim, a i sada na master studijama.

I sve ostale akcije koje organizuje Udruženje studenata Pedagoškog fakulteta, a tokom školske 2022/2023. godine bilo ih je ukupno 30, promovišu humanost i dobrotu koje ljude, samim tim i društvo, čine boljim i uzvišenijim.

– Smatramo da je humaniost jedna od najvrednijih i najiskrenijih vrlina svakog čoveka, a mi kao budući prosvetni radnici, potrebno je da budemo stub i pokretač na humanost i dobrotu. Pojedine vrednosti su se malo i izgubile u sadašnjem svetu iz brojnih razloga, ali ukoliko mi sada podsećamo naše kolege, a sutra i decu kojima ćemo biti učitelji, vaspitači, pedagozi, treneri u sportu na ove vrednosti, mislim da ćemo uraditi veliku stvar – ističe Dejana Stevanović i naglašava:

– Cilj nam je da u narednom periodu održimo broj aktivnosti, ali i da osluškujemo potrebe studenata i da u skladu s tim organizujemo akacije. U planu nam je da pokrenemo još neke sekcije na fakultetu, ali i da organizujemo veće okupljanje studenata sa pedagoških i učiteljskih fakulteta u Srbiji.

Udruženje studenata Pedagoškog fakulteta formirano je pre skoro četiri godine, a do tada studenti su preko svog Parlamenta sarađivali i delovali u okviru Unije užičkih studenata i srednjoškolaca.

– Imali smo potrebu da formiramo Udruženje, jer možemo mnogo više da delujemo, nego što je to bilo preko Parlamenta u kojem smo ograničeni na 15 ljudi. Želeli smo da okupimo sve studente našeg fakulteta na jednom mestu i da svi zajedno radimo za nešto što je naše. Sada možemo da konkurišemo i za određene projekte, da ih sprovodimo, da budemo partneri u realizaciji bitnih događaja u gradu, ali i u državi – kaže Dejana Stevanović ističući da su članovi Udruženja samo studenti Pedagoškog fakulteta, ali mogu biti i oni koji su fakultet završili, a žele da doprinesu uspešnosti u daljem radu i čine Alumni klub Udruženja.

Prepoznatljive akcije Udruženje su i turnir u odbojci na pesku „Đetinja open“, ali i one koje organizuje za pomoć studentima ukoliko sami ne mogu da reše određeni problem. Posebno mesto zauzima „Osmeh za osmeh“, humanitarna akcija za učenike OŠ „Miodrag V. Matić“. Udruženje je proletos organizovalo i „Kup rektora“ uz pomoć grada Užica, svog Fakulteta i Univerziteta Kragujevac na kojem je ovo i najveće sportsko takmičenje. U Užicu je toga dana bilo oko hiljadu studenata. Jedan od najvažnijih projekata koji sprovodi je „Od studenta do preduzetnika“ koji je podržan od strane Grada Užica i „Inkluzija i ja“ podržan od resornog ministarstva.

Za sve aktivnosti, Udruženje ima izuzetnu podršku od svog fakulteta u okviru kojeg raspolaže prostorom gde se studenti okupljaju i planiraju kako da sprovode svoje i akcije Parlamenta u okviru vannastavnih i nastavnih aktivnosti. Udruženje, inače, delegira članove studentskog Parlamenta, tako da u saradnji sa svojim fakultetom, a kroz učešće u radu Nastavno – naučnog veća i Saveta fakulteta daje doprinos unapređenju nastavnog procesa. Ima predstavnike u Parlamentu Univerziteta, članove u komisijama i radnim telima na Univerzitetu kao i u studentskoj Konferenciji univerziteta Srbije koja je najveće predstavničko telo studenata.

Projekat „Užice – Grad humanosti i hrabrosti“ podržao Grad Užice u okviru medijskog konkursa.