Pocetna Društvo Кolo srpskih sestara Užice: Darivanje za Materice

Кolo srpskih sestara Užice: Darivanje za Materice

822
0
Podelite

Povodom Materica, najvećeg hrišćanskog praznika majki i žena Kolo srpskih sestara Užice obeležavanje praznika počelo je posle jutarnje liturgije poklanjanjem po ranijem običaju voća i bombona u u porti crkve Sv. Đorđa.

Uoči Materica u Parohijskom domu sveštenik Vladimir Dukanac je blagoslovio skup, a učesnike je pozdravila Slobodanka Mira Stanković-Ćirković, predsednica Kola. Ona je poručila – hvala Vam što sa nama delite radost najvećeg hrišćanskog praznika u slavu majke. Ona je najuspešnijima na 21. literarnom i 6. likovnom konkursu za srednjoškolce na temu “Majka”uručila monografiju Kola „Misija dobrote“ i knjige Aleksandra Lala Milosavljevća, kao i novčane nagrade.

UNESKO je ovu godinu proglasio godinom slikarke Nadežde Petrović povodom 150 godina od njenog rođenja. U njenu čast omaž su pripremili učenici  Užičke gimnazije Jovana Radojičić, Milica Brajković i Nemanja Matijević, članovi istorijske sekcije.

Na literarnom   konkursu prvo mesto i nagrada „Bojana Krejović“ pripalo je Jeleni Pajić, II 6, Medicinska škola, druga nagrada Marija Mitrić , IV razred Ekonomska škola i treća nagrada  Violeti Radovanović III 4, Medicinska škola Užice. Pohvaljeni su Tijana Karadarević, II 5 Medicinska škola , Dunja Pavlović, III 1, Umetnička škola, Nevena Krstović, IV 5, Užička gimnazija i Jelena Janjušević, Medicinska škola.

U ime žirija koji su činili Dragica Cvijović, novinarka „Vesti“, Biljana Aksentijević, profesorka srpskog jezika i književnosti i Biljana Valjarević, profesorka srpskog jezika i književnosti obrazložba je odluku o nagrađenima.

Šesti put organizovan je i likovni konkurs a prva nagrada pripala je  Neveni Starčević II6, Medicinska škola, druga nagrada Milica Nedović III1, Umetnička škola i treća nagrada Dunja Pavlović III1, Umetnička škola. Pohvaljeni su Anđela Korać III2, Umetnička škola, Tara Ilić II2, Umetnička škola, Nevena Selaković IV  Ekonomska škola i Dragan Boranijašević II G, Tehnička škola.

Radove je pregledao žiri u sastavu Anđelija Blagojević, predsednica žirija, slikarka i članica Kola srpskih sestara Užice, Nada Cvetić, master grafičar likovne umetnosti , nastavnica likovnog u OŠ“Slobodan Sekulić” koja je i obrazložila odluke i Mina Radovanović, master istorije umetnosti.

Slađana Vasiljević, članica Kola srpskih sestara Užice istakla je da -kada je pre punih dvadeset godina osmišljen literarni konkurs za srednjoškolce na temu “Majka”, cilj je bio da se kroz njega neguju lepe reči, misli i porodične vrednosti na koje nas podsećaju hrišćanski praznici Materice, Detinjci i Oci koji prethode Božiću. Ideja je potekla on naše Snežane Nedeljković i jednodušno prihvaćena od svih. U našoj kulturi nije običaj da svojim najbližim govorimo koliko ih volimo i poštujemo. Shvatimo da smo te reči nedovoljno puta izgovorili tek kada ostanemo bez njih. Zato je ovo prilika da pričamo, slušamo, pomišljamo i upućujemo želje, a kako drugačije kada su praznci!

Zahvalne smo što učesnici dele sa nama lične priče, otvaraju vrata svojih domova, upoznaju nas sa osećanjima skrivenim ispod sedam dušeka I pokrivača, negde u središtu, gde je najtoplije.

Mladi autori pokazuju raznovrsnost u izrazu, u formi, tako da su neretko napisani u obliku poetskog dela. Važna je autentičnost, domišljatost, a svakako uočavamo i istrajnost, jer ima učesnika koji više godina osvajaju nagrade. Drugačiji su i izboru likovnih tehnika i medija. Osim olovke, tempere, kolaža videli smo i fotografije. Likovni konkurs traje punih pet godina na inicijativu Jelene Guskić i zaista je oplemenio ovu manifestaciju. Nežnost koju vidimo iz ovih dela i čujemo i osećamo iz tih pomalo buntovnih redova greju nam srca. Iako je svaka ljubav autentična I intimna ona je i zajednička. U tim rečima i odnosima pronalazimo sebe i svoje majke i slavimo ih. Za one koji pišu i nas koji slušamo one su jedinstvene i neponovljive, savet, uteha, podrška bez ostatka. A ništa ne smeta ni što je majka „vaspitni sistem u jednoj reči“ kako je neko duhovito primetio. Kada pogledam u lica prisutnih vidim osmehe I potvdu da je sreća što smo se još jednom okupili- naglasila je Vasiljević.

Dodajmo, da su za teme literarnih radova bile izreke i citati:” Majčina ljubav nikad ne stari”, “Postoje osobe čiju ljubav treba zaslužiti, to je moja…”, “Majka je biće najsličnije Bogu” (Nikolaj Velimirović) i “I ćerka postade majka majci”.