Pocetna Društvo Takmičenje u prvoj pomoći u Užicu

Takmičenje u prvoj pomoći u Užicu

325
0
Podelite
Foto: ZoomUE

Ovog vikenda Užice i Medicinska škola domaćini su 23. Republičkog takmičenja u pružanju prve pomoći i realističkog prikaza povreda, oboljenja i stanja. Učenici medicinskih škola iz Srbije imali su prilku da ono što teoretski uče u školi sada pokažu i praktično.

“Na stadionu se desila ustrelna rana u grudni koš, amputacija prstiju, odnosno, odsečeni prsti, alkoholisano stanja i zatvoreni prelom podlaktice. Sve smo sanirali. Prste smo zbrinuli, postavili u led i zavili u gaze. Otvorenu ranu smo previli i zaustavili krvarenje, zatvoreni prelom smo imobilisali”, kaže Helena Mijomanović, učenica Meidcinske škole Kraljevo.

U drugom delu grada potpuno drugačija, vrlo realna slika, koju su dočarali učenici. Reč je o nesreći na građevini. U užičkom Velikom parku saobračjna nezgoda i prevrnut automobil.

“Imali smo par težih povreda kao što su prelom rebara i otvoreni prelom potkolenice. Saniranje je bilo relativno uspešno, imali smo skoro pune liste i danas je bilo vrlo zabavno, mnogu vam reći”, kaže Pavle Bernar, učenik Medicinske škole Beograd.

Ovo takmičenje okupilo je 180 učenika i oko 80 nastavnika svih medicinskih škola u Srbiji.

“Takmičenje se organizuje na 19 poligona, od okojih su šest radnih, gde se ocenjuju sve škole. Imenovane su sudije za svaki poligon, a ostali su rekreativni. Svi poligoni su raspoređeni po našem gradu i na svakom uvek ima određeni broj učenika iz naše škole i sudija”, kaže direktor užičke Medicinske škole, Miroslav Poznanović.

Uz sve zaposlene u užičkoj Medicnskoj školi, Crveni krst i druge organizacije, važna karika u organizaciji takmičenja bili su učenici ove škole. Prošle godine bili su bronzani, a ovog puta se zbog propozicija ne takmiče, ali se trude da budu dobri domaćini.