Pocetna Društvo Tražimo zatvaranje deponije, ostavke i javni tužilac da radi svoj posao

Tražimo zatvaranje deponije, ostavke i javni tužilac da radi svoj posao

954
0
Podelite

U Užicu je održan jedan od najvećih protestnih skupova u protekloj deceniji.

Ni provala oblaka nije sprečila Užičane da dođu na protest u organizaciji meštana Lunovog Sela i iskažu nezadovoljstvo zbog zagađenja vazduha i vode izazvanih požarom na regionalnoj deponiji „Duboko“. Na skupu su zaatražene ostavke nadležnih za ovakvo stanje i rečeno da je „Dubokom“ pre dve godine istekla dozvola za rad, jer nije produžena od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine tako da se otpad iz devet opština skladištio nelegalno.

Učesnici protesta, građani različitih političkih uverenja i stavova, aplauzom su nagradili sve radnike službi koje su učestvovali u borbi sa vatrom i saniranju posledica požara na deponiji. S druge strane nisu krili ogorčenost zbog javašluka i nebrige nadležnih od Ministarstva, rukovodstva grada, okolnih opština, rukovodstva deponije što je sve dovelo do ekološke katastrofe.

Jovan Topalović, poljoprivrednik iz Lunovog Sela rekao je da su se danas u selu „usijali“ telefoni od poziva iz gradske uprave da odustanu od protesta i da su bili izloženi ucenama i pretnjama kako ne bi iskazali svoje mišljenje. On je rekao da Lužnička dolina snabdeva Užice hranom koja se truje, a pobegli gavranovi sa deponije od dima sada štete i usevima, dok psi lutalice napadaju i decu, a „užički Černobilj betonira“.

– Naši zahtevi od kojih nećemo odustati su; zatvaranje deponije „Duboko“, rekultivacija prostora i na njemu gradnja memorijalnog kompleksa da služi kao primer do čega dovodi neodgovorno upravljanje. Od javnog tužioca zahtevamo hapšenje i procesuiranje svih odgovornih koji su doveli do ekološke katastrofe. Hitna smena celokupnog rukovodstva deponije „Duboko“ – naveo je Topalović uz informaciju da deponija već dve godine nema upotrebnu dozvolu i da posluje kao obična divlja deponija što je sve propraćeno salvama zvižduka. Među okupljenima ispred Gradske kuće mnogi su nosili gas i higijenske maske, transparente sa zahtevima za čistim vazduhom.

Projektant deponije „Duboko“ Velimir Mitrović iz Čačka uputio je izvinjenje generacijama koje dolaze u ime svoje generacije, jer nije uspela da prva u Srbiji uvede sistem integrisanog upravljanja otpadom na „Dubokom“.

– Jedna izvanredna ideja iz 2003. godine da se lokalne deponije zatvore i naprave savremeni sistemi upravljanja otpadom koji će biti bezbedni i napredni kao centri upravljanja otpadom nije ostvarena. I deponija „Duboko“ je zamišljena tako da se u opštinama razviju sistemi za odvajanje otpada, dok bi na deponiju stizao otpad koji nema nikakvu aktivnost što se nije desilo – naveo je Mitrović i dodao da svi imamo pravo na istinu o stanju životne sredine uključujući činjenicu da je „pre dve godine istekla dozvola „Dubokom“ za deponovanje otpada koju dobija od nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine, tako da je nastavljeno odlaganje rizičnog otpada dok nisu bile propisane ni mere bezbednosti“. Po njemu najveću krivicu za ovakvo stanje sa deponijom snosi neodgovorna država, nadležno Ministarstvo, odnosno Vlada Srbije.

– Nagomilavanjem ogromne količine otpada iz svih opština i gradova i stvaranjem kritične mase došlo je do eksplozije i na visokoj temepraturi materije su počele da gore ili da se razlažu stvarajući zagađenje na štetu koju su opisali meštani Lunovog Sela – rekao je Mitrović i izneo podatak da je nelegalno odlagan otpad za 320.000 ljudi na divljoj deponiji „Duboko“.

Radoš Petrović iz Lunovog Sela pokazao je crnu vodu iz reke Lužnice koju zagađuje Turski potok koji teče ispod deponije i uliva se u nju, a Lužnica dalje zagađuje požeški Skrapež i Moravu, dok se sve ove vode koriste za zalivanje povrća i voća.

– Bilo je raznih zborova u Lunovom Selu u proteklih 50 godina, ali niko u selo nije doveo batinaše – naveo je Petrović što je propraćeno skandranjem „bando, bando“. On je ponovio da su seljaci više puta zagađenje prijavljivali inspekciji koja je za njih bila „voda koja je tehnički ispravna“. Petrović je rekao da će prvi stati pred kamione koji i dalje budu dovozili otpad u Duboko, jer seljaci više ne dozvoljavaju otrov u svojoj reci i okolini.

– Sa ovim skupom politika nema ništa. Uvek sam glasao za naprednjake, ali više nikad, nikad – rekao je Petrović i poručio Aleksandru Vučiću da će mu mangupi u njegovim redovima doći glave, a neće to ovaj narod, niti će to biti zbog seljaka i građana.

Milovan Petrović, inženjer hemijske tehnologije podsetio je da je pisao dopise mesne zajednice protiv deponije kada je nastajala i podsetio da su svi tada u selu „ćutali“.

– Rekao sam svima dođite sada na miting ako smatrate da imate šta da branite, ako imate decu da branite! Deponija u Dubokom ne može da se ugasi, to je bomba koja nas truje. U Dubokom su instalirani trnovi (cevi) koji su metan „izvlačili“ na površinu. Ali, alava banda, bitange koje su rukovodile od ove zgrade i na deponiji, oni su stavljali otpad iznad trnova i zatvorili ih i tako dolazi do eksplozija – ispričao je Petrović zbog čega deponija i dalje gori i tinja. Rok za ispunjenje zahteva meštana je petak ove nedelje, a ukoliko ne budu ispunjeni oni najavluju radikalizaciju protesta i novo okupljanje sledećeg utorka.