Pocetna Kultura Treći Bazzum festival od 23. do 25. maja

Treći Bazzum festival od 23. do 25. maja

385
0
Podelite

Treći džez festivala Bazzum održaće se od 23. do 25. maja. Organizatori su Udruženje ljubitelja džeza Džezere i Gradski kulturni centar.

Glavne zvezde festivala biće američki sastav Yellow Jackets, pioniri fuzijskog džeza. Uz njih sviraće austrijski bend okupljen oko muzičarke Maje Jaku, kao i četiri sastava iz Srbije. Koncerti će se održavati u velikoj sali Narodnog pozorišta.

„Pozvao bih sve ljubitelje džeza, ali i one koji to nisu, a biće u prilici da zavole ovu muziku. Posebno je značajno da se mladi muzičari upoznaju sa ovim muzičkim pravcem. Ova manifestacija je inače u programu Užice – Prestonica kulture“, kaže gradski većnik Ratko Trmčić.

Prvog dana festivala održaće se promocija biografije Četa Bejkera, o kojoj će govoriti muzičar Branko Marković, Zoran Jeremić i izdavač Duško Đukanović. U 19,30 festival će otvoriti kvartet Jovana Milovanovića, a od 21,30 koncert će održati Yellow Jackets. Drugog dana u 19,30 nastupiće sastav Dušana Petrovića, a od 21,30 sekstet Branka Markovića i Ivana Ilića. Prethodno će od 16 časova u Muzičkoj školi na programu biti predavanje upravo Ivana Ilića o tome kako se sluša džez, što je nastavak njegovog predavanja od prošle godine.

Poslednjeg dana u 14 časova Jelena Jovović će u Muzičkoj školi održati predavanje o istorijskoj ulozi vokala u džezu. Od 19,30 sviraće sastav Maje Jaku, a od 21,30 sekstet Jelene Jovović.

„Treća godina je prelomna za svaki festival i zato je važno to što se ovaj festival organizuje u projektu prestonica kulture i što se za njega izdvaja više sredstava. Ova godina može dorpineti da se Bazzum održi i nastavi u budućnosti“, kaže direktor GKC-a Filip Baralić.

Iz Udruženja Džezere istakli su posebnu zahvalnosti gradonačelnici Jeleni Raković Radivojević, koja je imala presudnu ulogu u pokretanju ovog festivala pre tri godine.

„Mi egzistiramo u okviru užičkog leta, ovaj festival je prva manifestacija u tom nizu, a biće najveći događaj koji Gradski kultruni centar organizuje ove godine. Imamo odličnu saradnju i sa Muzičkom školom „Vojislav Lale Stefanović“, u kojoj je otvorena katedra za džez sa odsekom solo pevanje. Postoje i najave da će u narednih desetak godina otvoriti još nekoliko katedri ne samo u nižoj, već i u srednoj muzičkoj školi“, kaže Radiša Selaković iz Udruženja Džezere.

Foto: Dragan Karadarević