Pocetna Izbori 2024 “Najbolje za Užice”: Insistiramo na krivičnoj odgovornosti

“Najbolje za Užice”: Insistiramo na krivičnoj odgovornosti

341
0
Podelite

Koalicija “Najbolje za Užice” koju čine Narodna strana – Dveri – POKS svim srcem stoji iza zahteva građana Užica, Lunovog Sela i okolnih mesta o zatvaranju deponije “Duboko”, poručeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Nosilac liste i kandidat za gradonačelnicu Ivana Parlić (NS) rekla je da je deponija “katastrofalan projekat i suluda ideja o deponovanju smeća iz sedam opština i dva grada sa područja na kome živi 380.000 stanovnika čije posledice Užičani danas skupo plaćaju”.

– Nama je potpuno svejedno ko je više doprineo da posledice budu katastrofalne, bivša ili sadašnja vlast i smatramo da građani treba da se ujedine da ovaj projekat bude okončan – navela je Parlić. Ona smatra da je svaka rasprava o ostavkama bespredmetna, jer će vlast “jedne neznalice i poslušnike zameniti drugim”.

– Zahtev koalicije “Najbolje za Užice” jeste krivična odgovornost svih koji su doprineli katastrofalnoj situaciji i da javni tužilac ne samo otvori predmet nego i procesuira sva odgovorna lica od direktora deponije Momira Milovanovića do ministarke životne sredine Irene Vujović protiv koje sam već podnela dve krivične prijave u slučaju Rio Tinto i Zakona o upravljanju otpadom – rekla je Ivana Parlić koja je govorila o gaženju Ustava i niza zakona koji građanima daje pravo na zdravu životnu sredinu i da će o stanju biti istinito i blagovremeno obavešteni. Parlić je istakla da posledice Zakona o upravljanju otpadom građani mogu da vide i u Užicu i da mega-diplome ne mogu da štite javni interes.

– Najgore smo birali i najgore smo dobili i zato građani Užica, imate priliku da promenite situaciju u kojoj se nalazi grad i da oduzmete političku moć ljudima koji donose odluke sa katastrofalnim posledicama, jer se nacionalna politika sprovodi na lokalu i ne razlikuje od lokalne – poručila je nosilac liste “Najbolje za Užice” koja pita kako bismo tek upravljali nuklearnim elektranama koje najavljuje predsednik kada ne možemo sanitarnom deponijom i koje će verovatno služiti za skladištenje nuklearnog otpada u Srbiji.

Dragan Krsmanović iz Dveri kaže da već godinama Užičani trpe bahatost vlasti sa hrišćanskom smirenošću, ali da postoji tačka kada od “žrtve postajemo saučesnici” i da je trenutak da zatražimo ono što nam pripada.

– Ne samo smene nego i krivična odgovornost i tražiti da se deponija u sadašnjem obliku zatvori – navodi Krsmanović uz ocenu da je stanje na deponiji “rendgenski snimak vlasti u Užicu i da na ovaj način sve propuste vlasti možemo osetiti svojim čulima”. On poručuje da “građani 2. juna treba da izaberu kadrove koji će profesionalno da vode i upravljaju gradom kako bi Užice bio kulturni, duhovni i svaki drugi centar kao što je nekad bio centar Zapadne Srbije.

Bogoljub Zečević iz POKS-a skrenuo je pažnju da je mandat demokratske vlasti u svetu četiri godine i da taj period nije slučajno izabran i da se smatra da jedna vlast za ovaj period treba da pokaže šta zna.

– Vlast SNS traje već dvanaest godina i to su tri mandata za četiri godine. Mislim da je krajnje vreme da im se zahvalimo na svemu što su uradili i da ih pošaljemo u opoziciju – zaključio je Zečević uz reči da su Užičani uvek znali da prepoznaju pravi trenutak za promene u Srbiji od uvođenja višestranačja i da veruje da će se to desiti i 2. juna. Lista “Najbolje za Užice” nosi broj sedam na glasačkom listiću.