Pocetna Kultura Jubilej i svečani koncert „Zlatiborske vile“

Jubilej i svečani koncert „Zlatiborske vile“

452
0
Podelite

Pevačko društvo „Zlatiborska vila“obeležavajući jubilej 115 godina od osnivanja održalo je svečani koncert u okviru programa „Užice-Prestonica kulture Srbije 2024“.

Program pod nazivom „Iskra horske dugovečnosti“ objedinio je sve vrednosti horskog pevanja.

Na koncertu je navedeno da začetnik horskog pevanja i osnivač mešovitog hora pod imenom „Zlatiborska Vila“i njen prvi horovođa bio je Stevan Malenković, profesor i direktor Užičke gimnazije. Od 1909. godine hor je radio i nastupao na brojnim manifestacijama i takmičenjima u gradu, okruženju i van granica države. Više puta je obnavljan posle prekida rada najčešće zbog ratova.

– Više od jednog veka, negujući tradiciju, kulturno-istorijsko nasleđe i najlepše umetničke dosege, Pevačko društvo “Zlatiborska vila” ostalo je jedinstveno na svom putu i u svom izrazu. Sagledavajući sveukupan doprinos, rado smo uvrstili vaš program u “Eru kulture” i podržali ideju ovog susreta-, istakla je gradonačelčnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, na početku svečanog koncerta upriličenog povodom značajnog jubileja.

Na repertoaru društva je duhovna i svetovna muzika, dela domaćih i stranih autora. U radu hora do sada je učestvovalo više od stotinu pevača, a horom su rukovodili profesori muzike Stevan Živković, Milan Dragosavljević, Slavko Gajić, Gordana Lazić, Zoran Župić, Radmila Murganić i Ignjat Milićević.

Hor “Zlatiborska vila“ već šestu sezonu predvodi Tijana Vidaković, diplomirani muzičar i master muzičke pedagogije.

Dodajmo, da funcionišu od članarine članova udruženja i donacija, uz sufinansiranje od Grada Užica. Veliku zahvalnost izražavaju rukovodstvu Gimnazije i Ekonomske škole koji su im omogućili da u školskom prostoru održavaju probe, kao i Muzičkoj školi „Vojislav-Lale Stefanović“ koja im je partner i podrška.

Na repertoaru koncerta bile su duhovne, svetovne, narodne, starogradske kompozicije… Uz „Zlatiborsku vilu“ na koncertu u sali Skupštine grada nastupio je i Vokalni sastav „Ison“ iz Priboja.