Pocetna Društvo Peticija o zatvaranju deponije i jasan odgovor rukovodstva

Peticija o zatvaranju deponije i jasan odgovor rukovodstva

577
0
Podelite

Tokom trećeg narodnog protesta počelo je potpisivanje peticije sa zahtevom da deponija „Duboko“ bude zatvorena zbog zagađenja koji je izazvao požar na području grada Užica, opštine Sevojnoi i opštine Požega.

Peticijom se od gradskog rukovodstva traži jasan odgovor na zahtev o zatvaranju deponije u kojoj je bilo“ lošeg rukovođenja u kontinuitetu što je kulminiralo požarom i zagađenjem životne sredine“, jer smatraju da deponija nikako ne sme da se nalazi blizu naseljenog mesta“.

Na trećem protestu nije se pojavio poljoprivrednik Jovan Topalović iz Lunovog Sela zbog kako je naveo na prošlom skupu odlaska u banju na ranije zakazanu rehabilitaciju. Na početku skupa Dragan Grujičić iz Užica apelovao je na sugrađane da pomognu meštanima Lunovog Sela koji su pokrenuli proteste i pitao zašto niko iz Užica neće da govori na skupovima.

– Samo Užice može da zatvori deponiju, ne okolna sela, samo Užice! – rekao je Grujičić koji je ponovio svoju rečenicu sa zbora u Lunovom Selu „ili će Užice zatvoriti deponiju, ili će deponija zatvoriti Užice“. Požar su gasili vatrogasci, kamiondžije i bageristi, a ne gradonačelnica koja treba da odgovori na pitanje da li deponija „Duboko“ ima dozvolu za rad, jer ako nema onda nema ni deponovanje smeća“, naveo je Grujičić.

Profesor Branko Nikolić rekao je ispred gradske kuće da je „iznad grada i dalje tempirana bomba, za koju kažu da su je demontirali“ i dodao da „uzroci nisu otklonjeni“. Svim vatrogascima i ljudima koji su se borili sa posledicama požara „udišući ko zna šta“ učesnici protesta odali su priznanje dugotrajnim aplauzom na trećem narodnom okupljanju zbog ekološkog akcidenta čije su posledice pogodile dobar deo zapadne Srbije kroz zagađenje vazduha, vode i zemljišta.

Biljana Cicvarić iz Dubokog, prepoznatljiva već „prva komšinica“ deponije i ovoga puta apelovala je da se Užičani probude i shvate koliki je problem u pitanjuu.

Na skupu su govorili i diplomirani agronom Jelena Prokić, Dragan Simović iz požeškog pokreta Zaštitimo Dobrinju i muzičar Aleksa Aleksić. Posle mitinga usledila je šrptestna šetnja glavnom ulicom.