Pocetna Društvo Najavljene blokade deponije, peticija za referendum

Najavljene blokade deponije, peticija za referendum

516
0
Podelite

Četvrti narodni protest Inicijative „Da (ne) dišemo Duboko“ zbog ekološke katastrofe izazvane požarom na deponiji završen je protestnom šetnjom i kratkotrajnom blokadom magistralnog saobraćaja na Ložioničkom mostu. Prilikom prolaska kod Vatrogasnog doma učesnici šetnje aplauzom su pozdravili užičke vatrogasce koji su gasili požar na deponiji „Duboko“.

Demonstranti su poručili sa skupa ispred Gradske kuće da više nema protesta u Užicu i da predstoji blokada deponije „Duboko“ čije zatvaranje traže zbog ugrožavanja života ljudi i ekološkog zagađenja.

Učesnici prostesta doneli su na plato zagađenu vodu iz Lužnice, a na balonima je ponaosob pisalo za batinaše, botove, gradonačelnicu, zamenika gradonačelnika, direktorku ZZJZ, za kompletno rukovodstvo i direktora deponije, SNS i koalicione partnere, javno tužilaštvo, načelnika okruga…

Jedan od predstavnika Inicijative Jovan Topalović poljoprivrednik iz Lunovog Sela zahvalio je svima na zajedničkoj borbi za čist vazduh, vodu, zemlju i hranu.

– Svih prethodnih skupova smo izlazili držali smo razne govore obraćali se gradskoj vlasti, državnim institucijama, slali dopise.. Oni su svih ovih prethodnih dana ostali nemi i očigledno naša gradska vlast ne razume glas svojih građana – rekao je Topalović i najavio blokade deponije „Duboko“. On je pozvao Užičane da nastave sa potpisivanjem peticije kako bi je Inicijativa predala u proceduru i kako bi u Gradskoj skupštini bio izglasan referendum na kome bi se građani izjasnili o daljoj sudbini deponije „Duboko“, zatvaranju i stopiranju svih radova na njenom proširenju. Prema Topalovićevim rečima peticiju je do sada potpisalo preko tri hiljade građana Užica.

Drugi govornik na večerašnjem skupu bio je Radoš Petrović, poljoprivrednik iz Lunovog Sela

– Čiji je interes da đubre iz pola Srbije dolazi na „Duboko“?Čiji je interes da u Lužnici nema života i da uvozimo papriku i paradajz dve meseca pre zrenja? Umesto da se nešto stvarno gradi u Užicu ministarka obećava 30 miliona evra da se zatrpa Turski potok i proširi deponija – rekao je Petrović i ispričao kako mu je poznanik svedočio koliko se radovao da mu unuče prvi put dođe iz Beograda u Užice, ali da je odahnuo kad su otišli za Beograd zbog zagađenog vazduha sa deponije i na kraju upitao „kome je u interesu da nas je sve manje na ovim prostorima“.

Mašinski inženjer Milorad Ristanović, rekao je da je prvi razlog njegovog pojavljivanja na skupu ekološki zbog katastrofe i posledica oslobađanja produkata opasnih kanceregoneih materija tokom požara i čije će se dejstvo tek pokazati.

– Došli smo do toga da se regionalna deponija pretvorila u jednu divlju deponiju koja radi bez dozvole. Velika je bruka i sramota što deponija nije imala dozvolu i što je dalje radila bez dozvole i zato građani traže da nadležne institucijeda utvrde uzroke požara jer neko mora snositi odgovornost i pitamo kako će se otpad dalje deponovati i šta su do sada radile nadležne institucije, komunalne i sanitarne inspekcije – naveo je Ristanović.

Tokom protestne šetnje koja je od zgrade lokalne samouprave vodila Omladinskom ulicom pored Javne garaže do tunela i Ložioničkim mostom natrag pored kružnog toka i Nikole Pašića do glavne ulice saobraćaj se odvijao uz povremene zastoje uz nadziranje policije.