Pocetna Društvo „Nije lako kad si mlad“

„Nije lako kad si mlad“

233
0
Podelite

Da bi se mentalno zdravlje očuvalo i učvrstilo pre prelaska u odraslo doba, najvažnije je razgovarati o problemima i informisati se o putevima za njihovo rešavanje, pa je i primarni cilj tribine pod sloganom „Nije lako kad si mlad“ bio osnaživanje mladih da razgovaraju o mentalnom zdravlju.

U godini kada je Užice nacionalna prestonica kulture, Narodna biblioteka Užice sa Udruženjem „Kolektiv Užice” realizuje projekat „Knjiga glavu čuva”. Osim formiranja užičke mreže malih besplatnih biblioteka, projekat obuhvata i programe koji se realizuju na otvorenom u cilju promovisanja čitanja, podizanja svesti o važnosti očuvanja životne sredine i brige o ličnom zdravlju – naročito mladih, koji su budućnost ovog grada. Jedan od njih održan je u utorak, 28. maja, na platou ispred užičke Biblioteke. Jednočasovna tribina o mentalnom zdravlju mladih okupila je oko sedamdeset srednjoškolaca, ali i odrasle sugrađane zainteresovane za temu.

Adolescencija je period najbržeg razvoja i suočavanja sa raznim teškoćama, otuda se i nametnuo slogan tribine: NIJE LAKO KAD SI MLAD. Da bi se mentalno zdravlje očuvalo i učvrstilo pre prelaska u odraslo doba, najvažnije je razgovarati o problemima i informisati se o putevima za njihovo rešavanje, pa je i primarni cilj ovog događaja bio osnaživanje mladih da razgovaraju o mentalnom zdravlju. Iz tog razloga su učesnici tribine pažljivo odabrani.

Luka Sekulić, predstavnik Kancelarije za mlade, govorio je o najčešćim problemima mladih Užičana i ukazao na važnost deljenja problema sa roditeljima i psihologom u cilju rešavanja problema, navodivši i lični primer. Istakao je aktivnosti Kancelarije na informisanju mladih o prevenciji mentalnog zdravlja.

Doktorka Zvezdana Stevanović, specijalista dečje i adolescentne psihijatrije, srednješkolcima je približila stanje koje se javlja u veoma osetljivom dobu (15–17 godina) kada osoba više nije dete, ali ni odrasla. Navodi da se u praksi najčešće susreće sa mladima koji imaju poremećaje ponašanja i ishrane, ili proživljavaju adolescentnu krizu koja se „nekad leči mesecima, nekad godinama”, ali iz koje većina izlazi „kao zdrava odrasla osobaˮ. Apelovala je na mlade da potraže pomoć kada im je potrebna i ohrabre prijatelje da to učine.

Ivana Žunić, pedagog u Umetničkoj školi, navela je da se ključnim dokumentima koji se odnose na uređenje sistema obrazovanja i vaspitanja u Srbiji, mentalno zdravlje mladih stavlja u fokus školskih aktivnosti. Analiza i predlog praktične politike za zaštitu mentalnog zdravlja u Gradu Užicu („Centar za unapređenje mentalnog zdravlja – CeUM”) pokazala je da izostaju preventivne aktivnosti, da su resursi koji postoje nedovoljno iskorišćeni i uglavnom usmereni na interventne situacije, a programi usmereni na mentalno zdravlje nakon završetka retko se nastavljaju. Poručila je mladima da, kada je u pitanju bilo koja teškoća na koju može naići mlad čovek, školski psiholog i pedagog su tu da ukažu „prvu pomoć” razgovorom, definisanjem problema i traženjem najefikasnijih rešenja.

Psihološkinja, Milka Pavlović, je prisutnima prezentovala platformu za podršku mentalnom zdravlju mladih Sve je ok, kao prostor gde mogu anonimno da se obrate za pomoć.

Marko Mitrović, predstavnik UNICEF-a u Srbiji, prisutne je upoznao sa jedinom nacionalno priznatom digitalnom platformom za anketiranje mladih, istakavši da su se na ovaj način njihovi vršnjaci širom sveta najviše interesovali upravo za temu mentalnog zdravlja. Pozvani su da putem platforme U-report, deleći svoje mišnjenje o problemima i potrebama, učestvuju u odlukama važnim za lokalnu zajednicu.

Program tribine priredila je i vodila bibliotekarka Biljana Davidovski. Predstavila je deo fonda Užičke biblioteke iz oblasti popularne psihologije za lični razvoj mladih, uputivši ih na preporuke bibliotekara iz ove oblasti kreirane u Kutku za mlade u okviru sajta. Poručila je da Biblioteka stoji na raspolaganju sugrađanima koji su u potrazi za pouzdanim informacijama iz bilo koje oblasti znanja.