Pocetna Galerija Tragovi Dragana Tasića

Tragovi Dragana Tasića

209
0
Podelite

U novoj rekonstruisanoj velikoj sali Gradskog kulturnog centra Užice, užički slikar Dragan Tasić priredio je retrospektivnu izložbu pod nazivom „Tragovi“ kojom je obeležio pola veka svog plodnog i predanog stvaralaštva. Izložbu čini oko 150 radova, ulja na platnu, crteža, akvarela, a ljubitelji likovne umetnosti mogu je pogledati narednih petnaest dana.

– Ovo je prva samostalna izložba Dragana Tasića u našem gradu i veoma mi je drago što smo mogli da budemo doćini jednoj ovakvoj postavci – istakao je direktor GKC-a Filip Baralić dok je sam autor, slikar Dragan Tasić rekao da je zahvalan Gradu Užicu i GKC – u što je dobio priliku da prvi priredi izložbu u novoj rekonstruisanoj sali u ovoj ustanovi kulture i obeleži svoj „mali“ jubilej, 50 godina stvaralaštva, u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine“.

– Drago mi je što i ja mogu da doprinesem neku kap kulture ovom gradu – istakao je Tasić.

O Tasiću i njegovom radu nadahnuto i veoma lirski govorio je njiževnik Slobodan Ristović, a izložbu je otvorio prijatelj i dobar poznavalac Tasićevog stvaralaštva Branko Stanković, novinar RTS-a.

– Malo li je pola veka trajati i istrajati u umetnosti, a ne istrošiti se u ideji. Ovo što vidite ovde večeras, samo je mali deo od hiljade slika koliko ih je do sada ostalo iza Tasića.

Njegove slike danas se nalaze u mnogim ustanovama kulture, galerijama i privatnim kolekcijama širom bivše Jugoslavije – rekao je Stanković i istakao:

– Koje god tehnike da se dohvati Tasić nastoji da sliku dovede do savršenstva. Ako je crtež majka slikarstva, Tasić je izrodio niz majstorskih crtačkih dela u kojima se igra olovkom ili ugljem. Ta njegova igra svetlosti i tame u crtežu gde ima samo belinu papira i jednu boju na raspolaganju, rađa neslućenu lepotu.

Tasić se, kako je naveo Stanković, dokazao i u akvarelu, u veoma zahtevnoj tehnici „koja ne trpi ni grešku ni ponavljanje“, ali i „kao vešt umetnik u tehnici ulja na platnu što je za njega bilo poseban izazov kao i motivi nastali u toj tehnici“. Tasić slika ljude i gradove, morske talase, masline, breze, borje, konje u kasu i galopu. Tragajući za tim motivima slikao je u mnogim mestima u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj i na brojnim likovnim kolonijama svuda ostavljajući svoj trag i prepoznatljiv rukopis. Tasić na slikarsko platno prenosi i svoj doživljaj prirode.

– Ne može čovek tako da slika prirodu, ako je ne voli, ako je ne oseća i ako je ne poštuje. A Tasić je duboko oseća i doživljava, jer priroda nam je pri rodu, a Tasić se srodio sa njom. Zato njegove slike prirode pulsiraju životom i snažnim koloritom – rekao je Stanković podsetivši da je Tasić uspešno radio i ilustracije za knjige.

– Tasić je za ovih pola veka uglavnom ćutao i stvarao, nenametljivo, ostavljajući trag za večnost koje Užice nije dovoljno ni primećivalo ni poštovalo. Priznanje, poštovanje obično dolazi sa zakašnjenjem – rekao je Branko Stanković poželevši Tasiću još niz uspešnih stvaralačkih godina.

Među brojnim poštovaocima Tasićevog dela, na izložbi su bili i veoma dragi gosti sa Kosova i Metohije, iz Centra za kulturu „Sava Dečanac“ u Leposaviću, na čelu sa direktorom Gojkom Milivojevićem koji je ukazao na izuzetnu saradnju koju je ovaj Centar ostvario sa Draganom Tasićem. Tokom proteklih godina Tasić je oslikavao manastire na Kosovu i Metohiji, ali je i 17 godina stalni učesnik na likovnoj koloniji „Kopaonik“ koju ovaj centar organizuje svake godine, a sada je i njen umetnički direktor. Ova saradnja kulturnim poslenicima u Leposaviću mnogo znači.

Dragan Tasić rođen je 1950. godine u Zrenjaninu, a od 1966. živi i radi u Užicu. Slikarstvom se bavi od najranijeg detinjstva. Svojim izuzetnim talentom i predanim radom brzo je stekao veliki ugled među kolegama i postao je prepoznatljivo ime u umetničkoj zajednici ne samo u Srbiji, već i u regionu. Postao je inspiracija mnogima, a radovi su privukli i kritičare i publiku. Učestvovao je na brojnim likovnim kolonijama, izlagao samostalno i na mnogim grupnim izložbama širom regiona.