Pocetna Društvo Za unapređenje bezbednosti saobraćaja 31 milion dinara

Za unapređenje bezbednosti saobraćaja 31 milion dinara

260
0
Podelite

Grad Užice je jedna od 14 lokalnih samouprava u Srbiji koja će dobiti bespovratna sredstva za realizaciju projekata u okviru Programa podrške primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja. Ugovor, vredan 31 milion dinara sa ministrom građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem, potpisao je u i ime grada, Slobodan Šiljković, član Gradskog veća.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima u iznosu od 15 miliona dinara i učešću grada od 16 miliona dinara, Užice će dobiti nekoliko novih sistema koji će u značajnoj meri unaprediti bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Sa ciljem povećanja stepena bezbednosti dece u zoni škola biće uspostavljen sistem, koji podrazumeva postavljanje izmenljivih saobraćajnih znakova i svetlosne signalizacije i opreme. Takođe, biće uspostavljen sistem za merenje brzine vozila, koji ima mogućnost automatske detekcije prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila i prepoznavnja svake registarske tablice vozila koja prolaze kroz zonu pokrivanja kamere.

Projekat obuhvata i postavljanje oko 100 detektora za zauzetost parking mesta, kao i postavljanje kamera na parking mesta za osobe sa invaliditetom.

U užem gradskom jezgru biće postavljeni informacioni displeji na raskrsnicama bočnih ulica sa glavnom koje pokazuju broj slobodnih parking mesta, a korisnici će moći da preko web/mobilne aplikacije u realnom vremenu prate broj slobodnih parking mesta.

Pored navedenog projektom je predviđena i dogradnja monitoring centra koji je zadužen za integraciju, praćenje i upravljanje video nadzorom, alarmnim sistemom, sistemom kontrole pristupa i svim ostalim sistemima tehničke zaštite.

Sve predviđene aktivnosti ovog veoma značajnog projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, kroz program Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, biće realizovane do kraja ove godine.