Pocetna Kultura Mitski prizori u crteržima i grafikama

Mitski prizori u crteržima i grafikama

180
0
Podelite

U okviru programa „Užice – prestonica kulture“ u užičkom Narodnom muzeju sinoć je otvorena izložba crteža i grafika Carmen Perpetum Epistulae Heroidum Užičanke dr Jelene Petrović Luković, a posle toga je Sanja Marković ansambl na platou ispred Muzeja priredio koncert. Izložba je otvorena do 5. jula.

Prema rečima Slavice Stefanović, dr Jelena Petrović Luković, vrstan je crtač koja je upornim radom prezentovala kroz svoja dela izuzetan talenat i nadarenost. O radovima koji čine izložbu Carmen Perpetum Epistulae Heroidum, sama autorka, profesorka u Umetničkoj školi u Užicu dr Jelena Petrović Luković, kako piše u propratnom materijalu za izložbu, kaže: „Fantastična atmosfera vizuelnih predstava na mojim radovima rezultat je racionalne strukture realističnog crteža uobličenog u istinski mitski prostor… u radu sam težila celini koja svojom poetičnošću, odabirom rukopisa i prikazanih elemenata odaje utisak tajanstvenog i nestvarnog, koja priziva tišinu i iščekivanje događaja, izaziva začuđenost i prožima osećajem radoznalosti i lepote.“

Profesorka crtanja i pisanja u užičkoj Umetničkoj školi, Marijana Todorović, između ostalog je rekla o radovima svoje koleginice:

– Pred nama se nalaze, kao što sam autorka izložbe kaže, monumentalni radovi minucioznog crteža kao siže epa Metamorfoze Publija Ovidija Nazona, jednog od najpoznatijih rimskih pesnika. Ovidijevi mitski prizori u Jeleninim radovima, crtežima i grafikama, poprimaju forme prirode i pejzaža, a pejzaži njihovu simboliku. Celina je privid. Forma iz prirode je strukturno građena mnoštvom linija i tačaka, smenom njihovih ritmova i prepleta. Priziva i poziva posmatrača da iz neposredne blizine otkriva svet nestvarnog i tajanstvenog, kada jasna forma sa svakim korakom bliže počne da nestaje i poprima svoje druge oblike i preobražaje.

Prema rečima Marijane Todorović, u postavci nema hronologije.

– Hronološki red ne postoji. Time se dodatno naglašava da se sve svodi na promenu oblika, preobraženje i ciklično vraćanje na početak – rekla je Marijana Todorović.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević koja je između ostalog rekla:

– Sa ponosom možemo reći da naša „Era kulture“ i Užice kao ovogodišnja prestonica kulture Srbije, svakim događajem dobijaju značajnije obrise, predstavljajući izuzetne izložbene postavke, a danas je to Carmen Perpetum Epistulae Heroidum Jelene Petrović Luković, gde mitske priče dobijaju realističan prikaz.

Posle otvaranja izložbe, na platou Narodnog muzeja Sanja Marković ansambl priredio je koncert izvodeći pesme sa albuma Ascension i sa novog albuma koji je u pripremi u saradnji sa Big Bendom RTS-a. Sanja Marković muzičko obrazovanje i diplomu mastera stekla je na FMU u Beogradu, ali je tokom dužeg perioda provedenog u SAD svoj kreativni potencijal usmerila na džez izraz, kao kompozitorka i izvođač. Njen prvi autorski album Ascension (AMA records), koji je i producirala, bio je vrlo zapažen i dobio je nagradu „Spektar” (Hrvatska) kao najbolji world music album (2020). Sanjina muzika predstavlja svojevrsnu kontemplaciju o postojanju i onom suštinskom što nas čini ljudima, piše u najavi za koncert.