Pocetna Društvo Preporuke lekara tokom visokih letnjih temperatura

Preporuke lekara tokom visokih letnjih temperatura

286
0
Podelite

Bliži nam se najtoplije godišnje doba, a meteorolozi za naredne dane predviđaju visoke temperature u svim krajevima Srbije. Maksimalna dnevna temperatura do subote, 21.juna u Užicu biće u vrednostima od 35 do 37 stepeni. Trend porasta temperature u letnjem periodu utiče na zdravstveno stanje stanovništva.

Dr Ostoja Ristović iz službe hitne medicinske pomoć, gostujući na Radio Užicu, dao je smernice kako se ponašati u najtoplijem delu dana.

– Preporuka je izbegavati izlazak napolje u vremenu od 10h do 17 h. Ako se boravi na otvorenom potrebno je obući komotnu, svetlu odeću u kojoj ćete se osećati lagodno. Takođe se preporučuje korišćenje šešira sa širokim obodom ili kačketa, kao i korišćenje naočara za sunce sa polarizovanim staklima, rekao je dr Ristović

On je podsetio da je važno da se smanji unos kofeina i alkohola, gaziranih pića i da je važno piti dovoljno vode, jer znojenjem gubimo više tečnosti, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, moždani udar (šlog) ili infarkt srca.

– Ukoliko imate grčeve ili poremećaj mentalnog stanja u smislu buncanja ili vrtoglavice, neophodno je javiti se lekaru. Posebnu pažnju kada su visoke temperature treba obratiti na decu do 2 godine kao I starije od 65 godina, koji bi vreme od 10-15h trebalo da provode u hladu ili klimatizovanim prostorijama, ističe dr Ristović.

Zbog boravka u prirodi ovih dana pacijenti se javljaju sa ujedima krpelja. Dr Ristović ističe da ukoliko se I to dogodi ne treba paničiti, već se blagovremeno javiti u zdravstvenu ustanovu. Preporuka je da vađenje krpelja uradi stručno lice jer se često dešava da pacijenti zakinu krpelj što može izazvati dodatne komplikacije.