Pocetna Ekonomija Investicijama do duple proizvodnje

Investicijama do duple proizvodnje

789
0
Podelite

– Naš fokus u ovom trenutku je da u narednih tri do četiri godine uradimo veliki investicioni iskorak u livnici, valjaonici i presaonici i kada se sve završi, verujem da ćemo imati skoro duplirani nivo proizvodnje. To će biti fabrika koja po svim performansama može da bude potpuno konkurentna zapadnim kompanijama – ističe generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Dragan Subotić.

U Valjaonici bakra Sevojno danas je uz prisustvo brojnih gostiju, poslovnih partnera, saradnika i zaposlenih prigodno obeležen Dan društva i krsna slava firme, Duhovski ponedeljak. Ovim povodom upriličena je slavska ceremonija i lomljenje kolača, prisutne su pozdravili Desko Nikitović, predsednik Nadzornog odbora i generalni direktor Dragan Subotić, a potom je Desko Nikitović uručio Povelju „Vlajko Brković“ najboljem radniku preduzeća u 2023. godini Jovanu Dragojeviću, valjaru u OJ Valjaonica.

Predstavnici kompanije su u prepodnevnim časovima položili cveće na biste Dušana Zarića, Slobodana Penezića Krcuna i Vlajka Brkovića koje se nalaze u krugu fabrike.

Desko Nikitović, predsednik Nadzornog odbora, obraćajući se novinarima, istakao je da je poslovanje Valjaonice bakra Sevojno u proteklih nekoliko godina bilo uspešno i kompanija je odolela svim izazovima.

– Naša firma funkcioniše na svetskom, a ne na nivou države Srbije i zbog toga svi trendovi i poremećaji koji se dešavaju na globalnom nivou imaju uticaja i na naše poslovanje. Iz tog razloga moramo da budemo budni i spremni da uvek regujemo na sva ta gobalna pomeranja, naročito, ako je moguće preventivno. Mislim da je to u prethodnoj godini, naš menadžment, prvenstveno, uspeo da uradi na uspešan način što su pokazali dosta dobri rezultati poslovanja – istakao je Desko Nikitović, predsednik Nadzornog odbora. Prema njegovim rečima, pozitivan trend u poslovanju koji Valjaonice bakra Sevojno beleži nekoliko godina unazad omogućio je da ove godine kompanija zakorači u veća investiciona ulaganja od kojih je livnica prioritet. Koliko će brzo biti ispunjen predviđeni investicioni program zavisi od brojnih faktora, ali je plan da u narednih nekoliko godina proizvodnja bude duplirana i da budu osvojena nova kao i da se poveća prisutnost na postojećim tržištima. Valjaonica bakra sada izvozi više od 75 odsto ukupne proizvodnje širom sveta, pre svega u zemlje zapadne Evrope, značajno je povećana prodaja i u SAD-u, ali se radi na osvajanju novih tržišta, kao što je Australija i Indonezija, na ponovnom aktiviranju veza sa zemljama Bliskog istoka, sa Kazahstanom, a očekuje se i povratak na rusko tržište.

– Spremni smo da se takmičimo na svim tržištima i pokušavamo da procenimo koji će novi asortimani proizvoda biti najviše traženi u budućnosti. Industrija električnih automobila je u ekspanziji, u toku je i veliki projekat „Ekspa“-a u Srbiji koji zahteva upotrebu nekih proizvoda od bakra. Ovo je dosta fluidna proizvodnja i stalno morate da se prilagođavate i pratite trendove. Zato sada osposobljavamo sektor prodaje novim obukama, trenizima, posetama kupcima, moramo da osluškujemo šta kupci traže, a ne šta mi nudimo – rekao je Desko Nikitović.

Generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Dragan Subotić naveo je ovom prilikom da nimalo nije bilo lako poslovati u poslednje tri godine koje su donele brojne izazove i veliku neizvosnost svetskoj ekonomiji što se sve odražava i na domaću privredu. Bez obzira na sve, Valjaonica bakra je prema rečima Subotića u 2021. godini postigla korektne poslovne rezultate, dok je u narednoj, 2022, koja je bila posebno izazovna sa aspekta tražnje, cena, uslova privređivanja, učinjen veliki iskorak koji odavno nije bio zabeležen u ovoj kompaniji. Ostvarena je 13,6 miliona evra neto dobit, vraćeno je 10 miliona starih kredita, više od osam miliona evra je investirano.

Uprkos teškoćama, pre sverga visokoj ceni energenata, koje su dominirale i u prošloj, 2023, ostvarena je neto dobit od 10 miliona evra, investirano je 2,5 miliona evra, vraćeno je oko osam miliona kredita računajući i kamate.

– Najvažnije je da je u prethodnom periodu fabrika ostala stabilna, ali mislim da smo u delu investicija podbacili. Zato na tome u naredne tri godine moramo da radimo intenzivnije i to u primarnoj proizvodnji, na livnici, valjaonici i presaonici. Ukoliko uspemo da realizujemo planirano, a siguran sam da hoćemo, to podrazumeva budućnost i sigurnost i za zaposlene, ali i za okruženje i lokalnu samoupravu – kaže Subotić i ističe:

– Naš fokus u ovom trenutku je da u narednih tri do četiri godine uradimo veliki investicioni iskorak u livnici, valjaonici i presaonici. Ovo neće biti projekat koji će da traje samo jednu godinu zato što se u najvećem delu radi o kapitalnoj opremi čiji jedan deo dobijamo iz razvijenih zemalja za koju je rok isporuke najmanje godinu dana. Međutim, kada se sve završi, verujem da ćemo imati skoro duplirani nivo proizvodnje. To će biti fabrika koja po svim performansama može da bude potpuno konkurentna zapadnim kompanijama – ističe Subotić.

U Valjaonici bakra Sevojno za ovu godinu planirana je proizvodnja od 28.000 tona poluproizvoda, a 44.500 tona odlivaka, blokova i trupaca i neto profit od oko 10 miliona evra. U proteklih pet meseci ostvareno je oko 3,6 miliona evra neto profita što je na nivou plana, nabavka je iznosila oko 11.000 tona u okviru koje je učešće sekundarnih sirovina bilo 52 odsto što se prvi put desilo u ovoj kompaniji da učešće sekundarnih sirovina u ukupnom metalu bude preko polovine.

Valjaonica bakra Sevojno trenutno zapošljava ukupno 1.170 radnika, prosečna neto zarada bez posebnih ugovora je 104.109 dinara. U proteklih pet meseci zaposlen je 71 novi radnik dok ih je 30 napustilo fabriku po raznim osnovama. Zaposlenima se isplaćuju i mnoge naknade, počev od regresa, jubilarnih nagrada, naknada povodom praznika i druge. Za generalnog direktora Dragana Subotića posebno je značajno što je ove godine zaživela i isplata varijabile ukoliko se u toku meseca ostvari plan proizvodnje, plan otpreme i ukoliko su reklamacije ispod plniranog nivoa.