Pocetna GKC Fotografijama je milion reči izgovorio

Fotografijama je milion reči izgovorio

413
0
Podelite

Neđo Mirković je svojim fotografijama milione reči izgovorio i sačuvao svedočanstva i sećanja na vojsku kojoj smo svi mi pripadali, rekao je Dragan Krsmanović, pukovnik u penziji

U velikoj sali Gradskog kulturnog centra sinoć je otvorena memorijalna izložba od oko 150 fotografija Neđeljka Nela Mirkovića (1972 – 2019) pod nazivom „Vojni objektiv Nela Mirkovića“ koje su nastale od 1998. do 2000. godine na vojnoj vežbi na Radojinskom jezeru, aeromitingu u Batajnici, na Vrutcima, na aerodromu na Ponikvama, na Durmitoru. Ovo je samo mali deo od više od hiljadu i po fotografija različitih tematika koje je Mirković uradio. Izloženi su i njegovi fotoaparati i kamere. Izložba je otvorena do 9. jula.

Dragan Cicvarić, viši kustos u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno, dobar poznavalac i Mirkovića i njegovog umetničkog dela, pozdravljajući brojnu publiku, rekao je da su izložbu priredili najmlađi članovi porodice Nela Mirkovića, Petar, Kristina, Sara, Luka i njihovi prijatelji i da su to uradili kao profesionalci. On je podsetio da se Mirković počeo baviti fotografijom još u osnovnoj školi u rodnom selu Stapari kao član foto sekcije. Od 1994. do 2004. bio vojni foto-reporter i fotografije su mu objavljivane u časopisima „Vojska“, „Novi glasnik“ i drugima. Koristio je svaku priliku da objektivom zabeleži svoj doživljaj vojnog života. Njegove fotografije nastajale su na velikim vojnim vežbama „Horizont“ i „Ponikve“ 1996. godine, ali i na obukama jedinica Užičkog korpusa i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije. Mirković je imao nekoliko izložbi u nekada u Užicu, u Staparima, Čačku, Kraljevu, Požegi.

– Osim estetskre, ove fotografije imaju i dokumentarnu vrednost, jer beleže specifičan trenutak u kome se nalazila tada vojska, a to je period pre i posle NATO bombardovanja – naveo je Cicvarić.

Dragan Krsmanović, pukovnik u penziji pre više od 20 godina otvorio je Mirkovićevu izložbu u istoj zgradi u kojoj je priređena i ova, tada Domu vojske, a sada Gradskom kulturnom centru. Ističe da sadašnja izložba budi sećanja na pripadnike oružanih snaga Jugoslavije, vojsku, koja između ostalog, ima svoj „duboki kulturološki identitetski značaj“.

– Nele nas je napustio prerano, ali je svoje talente iskoristio, umnožio i uspeo da ih stavi ne samo u službu svoje porodice i bliskih ljudi, već i u funkciju celog našeg društva. Svojim fotografijama milione reči je izgovorio i sačuvao svedočanstva i sećanja na vojsku kojoj smo svi mi pripadali. Na svakoj od njih možemo videti lica ljudi koji su uključeni u vojsku, faze na obuci, možemo da vidimo one koji su bili spremni da brane svoju zemlju, koji su je i branili i koji su ostavili dubok duhovni trag i obavezu budućim generacijama da boreći se za ovu zemlju svedoče o našoj prošlosti.

Radomir Milović, pukovnik u penziji, podsetio je da je Neđo Mirković, osim što je svojim objektivom beležio život i rad jedinica, aktivno fotografisao i srušene objekte u NATO bombardovanju tako da su njegova dela tu da svedoče o jednom veoma teškom vremenu.

– Verno je svojim foto aparatom beležio događaje i sve ostale aktivnosti jedinica Užičkog korpusa i zajedno sa ostalim članovima tima, Radenkom Mutavdžićem, Bajom Vujovićem, Obradovićem, Ljubičićem, Marjanovićem i ostalima, dao nemerljiv doprinos da mi danas možemo sve ovo da vidimo i da ne zaboravimo. Lično sve ovo mogu da potvrdim jer su oni bili deo moga tima koji je stigao na svako mesto i u svako vreme da slika, zabeleži, a sve u zoni Užičkog korpusa, da se stanovništvo upozori i zaštiti, ali i da ostane sledećim generacijama, da se ne zaboravi i da služi kao kolektivno pamćenje našeg naroda.

Porodica Neđa Mirkovića koja je bila organizator izložbe, uručila je ovom prilikom zahvalnice svima koji su pomogli njeno otvaranje.