Pocetna Ekonomija Plastenici za 26 užičkih poljoprivrednika

Plastenici za 26 užičkih poljoprivrednika

205
0
Podelite

U okviru projekta „Divac poljoprivredni fondovi-Užice 2024“ uručeni su ugovori vlasnicima 26 poljoprivredih gazdinstava sa područja grada Užica, koji će dobiti plastenike uz sopstveno učešće u visini od maksimalno 20 odsto ukupne vrednosti doniranog plastenika.

Ana Milović i njen suprug Mladen iz Trnave bave se plasteničkom proizvodnjom paradajza i paprike. Trenutno proizvode po 700-800 kilograma paradajza i toliko i paprike, a za Miloviće u budućnosti novi plastenik će sigurno značiti dupliranu proizvodnju i plasman proizvoda i van Užica.

– Planiramo proširenje proizvodnje paradajza i paprike, a od tražnje na tržištu mogući su i zasadi zelene salate i šargarepe. Pomoć u vidu plastenika nam mnogo znači, jer trenutno ne radim nigde. Ostao sam na selu imam suprugu, dvoje dece, majku tako da želim da održavam imanje i da se bavim poljoprivredom – navodi Mladen Milović iz Trnave koji je nekad radio u Valjaonici bakra.

Bojana Vujičić iz Fondacije Divac podseća da saradnja sa Gradom Užice traje osam godina i da je u ovom periodu kroz Poljoprivredni fond uloženo 40 miliona dinara u užički agrar i podržano preko 200 proizvođača.

– Najviše smo podržavali povrtarstvo, pčelarstvo, stočarstvo, a Grad Užice je prepoznao razvoj plasteničke proizvodnje kao potencijal užičkog kraja. Vrednost Fonda je ove godine bila 6 miliona dinara i uspeli smo da podržimo 26 proizvođača sa područja grada Užica – navodi Vujičić koja napominje da su unapređenje znanja uslov razvoja agrara i najavljuje saradnju sa PSSS Užice i dalju edukaciju poljoprivrednika između ostalog i o odlaganju otpada. Zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović ističe da je sve veće interesovanje za plasteničku proizvodnju na području tako da Grad svake godine obezbeđuje sve veća sredstva. Ove godine u Fondu je 6 miliona od kojih je učešće grada iznosilo 4, a Fondacije Divac dva miliona dinara.

– Ohrabruje činujenica da više od polovine korisnika ovih sredstava čine žene i da je sve više mladih zainteresovanih – kaže Stojadinović i podseća da Fondacija daje i grantove učenicima Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić u Požegi. Podseća da ove godine agrarni budžet iznosti 55 miliona dinara, da je poziv u toku i da je već stiglo 700 zahteva za subvencije.

Marina Minić već proizvodi povrće, ali u novom plasteniku želi da gaji jagode.

– Ovaj plastenik će mi dobro doći za zasad jagode, a već imam zasađenu malinu. Biće to dobar spoj i korisno za mene i moju porodicu, a inače se bavim proizvodnjom ratluka kako su to radili naši stari, sve je ručno i imam sertifikat starih zanata – ispričala je Marina koja se nada da će joj proizvodnja jagoda „ići“ kako treba.

U odnosu na proizvodnju žitarica, gajenje povrća je šest puta isplativije, izračunali su agroekonomisti i svakako je gajenje voća isplativije, pogotovo kroz finalne proizvode.