Pocetna Društvo Pomen junacima od Kosovskog boja do danas

Pomen junacima od Kosovskog boja do danas

218
0
Podelite

U porti Crkve Svetog Đorđa u Užicu održan je pomen nastradalima od Kosovskog boja i u svim oslobodilačkim ratovima Srbije do danas.

Sveštenici su služili parastos za duše poginulih Užičana pominjanjem imena palih zanatlija, poslanika, književnika, među kojima i prote Milana Đurića, Dimitrija Tucovića, Mališe Atanackovića, Milutina Uskokovića i drugih.

Pomen je održan uz sasluženje sveštenstva užičke crkve, a na spomen-ploču nastradalima u Prvom svetskom ratu rad kraljevog slikara Mihaila Milovanovića sa imenima 279 stradalih Užičana u Velikom ratu, cveće je položila delegacija Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”.

Članovi užičkog odbora potomaka ratnika na čelu sa predsednicom Vesnom Lučić danas su i u državnoj delegaciji obeležavanja Vidovdana u Ravanici.

Manastir je sazidao Sveti knez Lazar između sedamdesetih i osamdesetih godina 14. veka i u njoj se nalaze njegove mošti od 1988. godine kada je obeleženo 600 godina od boja na Kosovu i njegove mučeničke smrti.

Gospodu su na Vidovdan i u Užicu upućene molitve da se ostane na kneževom putu i još mnogo godina u zajedništvu slavi veliki praznik.