Pocetna Kultura Tesla – najveći genije ove civilizacije

Tesla – najveći genije ove civilizacije

287
0
Podelite

Osma manifestacija „Tesla na Đetinji“ koja se ove godine održava u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“ u organizaciji istoimenog udruženja uz podršku Gradskog kulturnog centra, počela je 7. jula otvaranjem vrata stare hidrocentrale „Pod gradom“ na gradskoj plaži za posetioce. Svi zainteresovani Užičani i gosti Užica ovu, drugu u svetu, a prvu u Evropi hidrocentralu sagrađenu 1900. godine po Teslinim principima polifaznih struja, mogu posetiti tokom cele manifestacije koja traje do 9. jula od 10 do 21 čas. Hidocentrala će biti otvorena i tokom MOSI igara koje počinju 10, a završavaju se 14. jula.

Prve večeri „Tesle na Đetinji“ otvorena je izložba slika nastalih na proteklim likovnim kolonijama koje se organizuju u okviru manifestacije.

Drugog dana, juče popodne, Goran Marjanović, doktor teorijske fizike i inženjer telekomunikacija demonstrirao je na platou ispred hidrocentrale „Pod gradom“ rad Teslinog jajeta i transformatora.

– Nikola Tesla je najveći intuitivni genije ove civilizacije. U prilog tome govori činjenica da je njemu ukradeno barem 10 Nobelovih nagrada o čemu svedoči rad doktora Vladimira Paara, hrvatskog akademika koji je na 50 strana obrazložio, argumentovano dokazao, da je Nikola Tesla razbijao atom pre Rutherforda, da je pravio rendgenske snimke pre Rendgena i tako dalje. Ta njegova genijalnost je zaista potvrđena, bukvalno, tehnološkom revolucijom koja je počela primenom njegovih polifaznih struja, naizmenične struje, njegovog motora patentiranog 1887. godine, kada je krenula primena tog novog sistema koji je omogućio prenos energije na veću udaljenost. Do tada je korišćen istosmerni sistem – ističe dr Goran Marjanović.

Sinoć je, takođe, na platou ispred hidrocentrale „Pod gradom“, otvorena izložba koja sadrži osam panela fotografija i dokumenata iz privatne kolekcije Aleksandra Tošića, pod nazivom „Znameniti Užičani – graditelji hidroelektrane „Pod gradom“, autora Dragana Filipovića i Aleksandra Tošića. Da nije bilo tih ljudi, ko zna kako bi „se istorija ovog grada uopšte pisala“, zapitao je Aleksandar Tošić.

– Po onome što su nam ostavili ljudi poput inženjera Stevana Čađevića, Aćima Stevovića i profesora Đorđa Stanojevića ili preduzimljivih Užičana kao što su Rista Tešić, Mališa Atanacković, Vuk Ostojić, Lazar Trišić, Marko Popović, Toma Naumović, Mihailo Zotović i drugi, danas slobodno možemo da kažemo da su oni bili vizionari. Elektrifikacija Užica koju su sproveli, omogućila je razvoj, povezala nas sa svetom, stvorila uslove za primenu najsavremenijih svetskih dostignuća – rekao je Tošić.

Kada je vrućina popustila i kada je svižina od Đetinje počela da nadvladava, plato su ispunili najmlađi uz pratnju roditelja. Zajedno su mogli učestvovati u interaktivnoj književnoj radionici „Mozgaonica za bolji svet“ za decu i odrasle, književnika Uroša Petrovića koji ih je do sada održao na stotine. Petrović je autor 20 knjiga za decu koje su prevedene na brojne jezike i veoma je popularan među najmlađima u Srbiji. Svaka ova radionica Petroviću daje novu snagu i potvrđuje da to što radi ima smisla.

– Večeras ću sa prisutnima da dokažem da svako od nas može da smisli nešto što nikad nije postojalo i to se uvek dogodi. Poznato je da su deca od pet do šest godina u ogromnom procentu sposobna da daju neke kretivne ideje, nažalost to kod odraslih pada na ispod dva odsto – kaže Uroš Petrović i dodaje:

– Do sada sam zadovoljan što sam uradio i što su deca pokazala, ali sam nezadovoljan odraslima, ne samo kod nas, već u čitavom svetu kao da su promašili prioritete, neverovatno je šta se događa.

Uroš Petrović ističe da nikada neće prestati da sa decom gradi bolji svet, jer se samo tako i može, za odrasle je kasno. Kaže da su mnogi njegovi učesnici radionica kasnije u životu napravili mala čuda u nauci ili u poslu kojim se bave. U radionicama, kao i sinoćnoj, Petrović uvek podseća na Nikolu Teslu i smatra da svi mogu da budu kao on.

Na kraju večeri, užička grupa „Ten strings – ex yu rock“ koju čine tri mlada muzičara čije vreme tek dolazai, priredila je koncert.