Pocetna Društvo Dr Todorović: Povećan broj pacijenata u užičkoj Hitnoj pomoći

Dr Todorović: Povećan broj pacijenata u užičkoj Hitnoj pomoći

581
0
Podelite

Zbog visokih temperatura povećan je broj pacijenata koji se obraćaju Hitnoj pomoći Doma zdravlja Užice. Najviše poziva je iz gradske sredine od hroničnih bolesnika, a najčešći simptomi su slabost, malaksalost, mučnina, povraćanje i glavobolje. Na ove tegobe treba obratiti pažnju i zatražiti lekarsku pomoć za savet ili izlazak na teren, rekla je za Infoeru dr Ana Todorović, načelnica užičke Hitne pomoći.

Dr Todorović savetuju – da svaki put kada temperature pređu preko 33 stepena, da pre svega starije osobe, hronični bolesnici i deca ne izlaze napolje u periodu od 10 do 17 časova. Potrebno je i da se izbegava bilo kakav fizički napor u tom periodu na otvorenom, da se što više koriste voda i čajevi, da se rashlađuje i da se izbegavaju alkoholna pića.

Na visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih sudova i do pada krvnog pritiska, tako da to može izazvati određene probleme. Mlađe osobe zbog dužeg boravka na suncu sklone su padovima i povredama zbog gubitka svesti u ovakvim vremenskim uslovima.

Preporuka je i da ako građani moraju da borave napolju da to bude u hladovini, da nose šešire, kape, sunčane naočare, odeća da bude široka, svetlih boja od prirodnih materijala. Što se tiče hrane obroci da budu manji i češći sa što više voća i povrća.

– U ovom periodu prisutno je javljanje Hitnoj pomoći i zbog uboda insekata. Na osnovu tegoba procenjujemo šta je najvažnije da se uradi, a alergija na ubod insekata je hitno stanje na koje se što pre reaguje. A pacijenti koji su od ranije skloni alergijama oni uglavnom kod sebe imaju određene preparate -navodi naša sagovornica.

Kod upotrebe klima uređaja neophodno je da se temperatura u zatvorenom prostoru prilagodi kako ne bi bila velika razlika u odnosu na spoljnu. Preporuka vozačima je da obavezno pre ulaska provetre automobile i da prave pauze u vožnji.