Pocetna Ekonomija Podbačaj maline diže cenu

Podbačaj maline diže cenu

213
0
Podelite

Udruženje malinara „Vilamet“ očekuje odgovor hladnjačara o ceni maline ovogodišnjeg roda iduće sedmice na novom sastanku uz posredovanje Ministarstva poljoprivrede. Zaključeno je da ispod 300 dinara nema govora o ovogodišnjoj otkupnoj ceni, a ona je trenutno 250 dinara. Maline je u proseku manje za 30 odsto, a u malinjacima pogođenim gradom i prolećnim mrazevima i preko 50 odsto, podatak je Poljoprivredne stručne službe Užice.

Predsednik „Vilameta“ Mileta Pilčević kaže da malinari i dalje ostaju pri ceni od 350 dinara održive proizvodnje, ali da su na sastanku u Arilju 9. jula od hladnjačara dobili odgovor da sa ovom otkupnom cenom ne mogu da prodaju malinu. Trenutna otkupna cena u Arilju i okolini u proseku je 250 dinara.

– Zaključili smo na sastanku da ispod 300 dinara nema govora. Prošle godine je otkupna cena bila 200 dinara, a 240 dinara kako se često navodi nije davalo ni deset posto hladnjača. Imali smo ozbiljan razgovor u Arilju u koje je došla delegacija Ministarstva poljoprivrede i hladnjačari. Hladnjačari nisu mogli konkretno da kažu cenu, jer kako su rekli treba da ispitaju evropsko tržište i sagledaju druge probleme. Ukoliko ostane 250 dinara to je kolaps malinarstva, jer naredne godine može da bude cena i hiljadu dinara, ali neće imati ko da radi malinu – navodi Pilčević. Na pitanje o kvalitetu maline ovogodišnjeg roda dodaje da malinjaci izgledaju kao da je oktobar, a ne jul.

– Malina je podbacila 40-50 odsto i na sastanku su proizvođači svedočili da su ove godine ubrali duplo manje roda nego lane, a retki primeri su da je ista količina – kaže Mileta Pilčević i dodaje da u Arilju na ovim tropskim temperaturama berba završava znatno ranije u prvoj dekadi jula.

I u Poljoprivrednoj stručnoj službi Užice kažu da je podbačaj maline evidentan. Stručnjak za voćarstvo Andrija Radulović navodi da je na području užičkog regiona podbačaj maline u proseku 30 odsto.

– U proseku je rod maline smanjen za 30 odsto. Podbačaj je veći i u malinjacima koji su pogođeni vremenskim nepogodana kao što su grad i prolećni mrazevi i preko 50 odsto – navodi Radulović uz podatak da je u užičkom kraju dve trećine berbe već završeno.