Pocetna Društvo Obeležena godišnjica Javorskog rata i Kalipoljske bitke u srpsko-turskim ratovima

Obeležena godišnjica Javorskog rata i Kalipoljske bitke u srpsko-turskim ratovima

228
0
Podelite

Polaganjem venaca na spomen-obležja na Petrovdan 12. jula obeležena je 148. godišnjica Javorskog rata u kome je suprotstavljajući se turskim snagama 1876-1878, godine Srbija izgubila oko 25.000 ratnika.

Srbija je u ovaj sukob ušla zbog strahovite represije nad srpskim stanovništvom, a početak bitke za Javor označila je bitka na Kalipolju (Nova Varoš) 6. jula 1876. godine gde je kod spomenika takođe odata počast poginulim junacima.

Spomen kosturnica poginulima u Javorskom ratu na planini Javor (ivanjica) svedočanstvo je o hrabrosti i odvažnosti srpskih junaka i nalazi se na mestu gde je nekad bila granica Beogradskog pašaluka sa turskom carevinom.

Na groblju narod je podigao spomenik najhrabrijem od njih legendarnom majoru Mihailu Iliću koji se posebno istakao u borbama predvodeći Moravičane i slavno poginuo na ovom mestu.

Državnu ceremoniju povodom obeležavanja godišnjice Javorskog rata i Kalipoljske bitke 12. jula, predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Vence su položile delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ivanjica i opštine Nova Varoš, brojne boračke i organiazcije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije kao i humanitarna organizacija “Stara Raška”.

Delegaciju grada Užica i Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” iz Užica predvodio je njen potpredsednik Radiša Marjanović odajući počast precima iz užičkog kraja koji su stradali za slobodu u Javorskom ratu.

Obeležavanje godišnjice Javorskog rata i Kalipoljske bitke u srpsko-turskim ratovima 1876-1878. godine od ove godine sastavni je deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.