Pocetna GKC Međunarodna kolonija umetničke keramike od 8. do 18. avgusta

Međunarodna kolonija umetničke keramike od 8. do 18. avgusta

210
0
Podelite

Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa- Užice“, 28. po redu biće održana u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“ od 8. do 18. avgusta, po prvi put u Gradskom kulturnom centru u Užicu gde je u velikoj sali sve pripremljeno za početak rada 10 umetnika iz Srbije – Beograda i Užica, Irske, Kanade i Italije. Zainteresovani sugrađani, pogotovo najmlađi, mogu posetiti umetnike tokom svih deset dana trajanja kolonije, uživati u njihovom stvaranju, ali i sami se oprobati u ovoj vrsti umetnosti.

– Izuzetno sam zadovoljna što će umetnici imati priliku da stvaraju u ovako lepom ambijentu u centru grada – istakla je Sofija Bunardžić, akademska slikarka – keramičarka, autorka projekta „Keramika Zlakusa“ , direktorka kolonije i predsednica Udruženja „Keramika -Zlakusa“ koje je i organizator kolonije. Ona je navela da će umetnici tokom kolonije, osim što će moći bolje da upoznaju sam grad, posetiti Potpećku pećinu i kolevku starog zanata, selo grnčara, Zlakusu, a na kraju će biti organizovano i prvo pečenje dela radova koji budu nastali na koloniji.

Umetnici će stvarati svoja umetnička dela tehnologijom starom vekovima koju i danas koriste majstori, grnčari u Zlakusi u izradi posuđa upotrebom drvenog ručnog točka na kome zidanjem gline pomešane sa mlevenim mineralom kalcita u preciznoj srazmeri nastaju predmeti koji se posle prirodnog sušenja peku na otvorenoj vatri na oko 700 stepeni. Tako će i ovog puta kao i tokom svih dosadašnjih kolonija umetnici staroj tehnologiji sličnoj onoj u praistoriji, udahnuti savremeni izraz kroz građenje finih spona između tradicionalnog grnčarstva jedinstvenog po materijalu i metodu rada u ovom delu Evrope i savremenih tendencija u umetničkoj keramici. Zahvaljujući koloniji, stara tehnika uvrštena je u nove tehnike u savremenoj keramici pod nazivom „Zlakusa“. Ovaj tehnološki proces izrade keramike svih proteklih godina privlačio je umetnike iz celog sveta na koloniju, pa ih je do sada bilo više od 400 iz 40 zemalja.

Materijal za rad umetnika, glina, nabavljena je od grnčara Milića Nikitovića, dok će prvog dana kolonije, rad na drvenom točku demonstrirati majstor Goran Savić, čiji je deda, Milan Savić, bio domaćin umetnicima prvog saziva kolonije koji su stvarali u njegovoj radionici.

Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra izrazio je zadovoljstvo zbog toga što će GKC biti domaćin koloniji čime se nastavlja tradicionalno dobar odnos koji je izgrađen između ove ustanove kulture i Udruženja „Keramika – Zlakusa“ i Sofije Bunardžić. Podsetio je da je značajan deo radova koji su nastali na proteklim kolonijama smešten u magacinskom prostoru GKC-a do završetka Galerije keramike koja će u okviru njega biti izgrađena i otvorena na prostoru stare streljane do kraja marta naredne godine, odnosno, do završetka programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“.

Zamenik gradonačelnice Rajko Radosavljević potvrdio je bezrezervnu podršku Grada Užica ovoj koloniji uz zahvalnost Sofiji Bunardžić koja je osmislila načine da se stari zanat sačuva, a umetnost obogati novom tehnikom. Podsetio je da su u toku aktivnosti u realizaciji izgradnje Galerije keramike.

– Velika nam je čast što umetnici iz gotovo celog sveta dolaze u naš grad kako bi razmenili svoja iskustva, stekli nova znanja, ali i sačuvali i održali tradiciju grnčarstva – rekao je Rajko Radosavljević.

Međunarodnu koloniju umetničke keramike finansijski podržavaju Grad Užice i Ministarstvo kulture Republike Srbije.