Pocetna Društvo Stabilizovana deponija “Duboko”, uskoro prijem otpada

Stabilizovana deponija “Duboko”, uskoro prijem otpada

389
0
Podelite

Izvršena je stabilizacija i sanacija tela deponije „Duboko“ više od 90 odsto u skladu sa svim standardima i zakonskim regulativama, a vanredna situacija ostaje na snazi do konačne sanacije zakljuci su sa sastanka Koordinacionog tela i Kriznog štaba na kome su prisustvovali predstavnici osnivača deponije, predsednici opština i gradonačelnici.

– Dinamika radova podrazumeva i dodatne koji se trenutno izvode koji će u narednim danima biti privedeni kraju. Telo deponije je potpuno spremno da se koristi u budućem periodu. Postoje i dalje određeni rizici tako da će vanredna situacija i dalje ostati na snazi- naveo je Predrag Gavović, pomoćnik gradonačelnice Užica.

Neopasni otpad na prostoru regionalne deponije mogu odlagati samo jedinice lokalne samouprave koje su ispunile sve finansijske obaveze prema gradu Užicu za eksproprijaciju i prema JKP „Duboko“ za deponovanje otpada, naveo je Gavović.

Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“ rekao je da dugovanja prema ovom preduzeću imaju komunalna preduzeća Grada Čačka za deponovanje, Arilja i Požege za transport i deponovanje tako da oni neće moći da dovoze otpad dok ne izmire svoje obaveze.

– Postupićemo po preporukama i zakonskim obavezama koje su danas donete.Mi smo od dana izbijanja požara celu deponiju potpuno prepakovali, presložili i prekrili sa zemljom. Našli određen broj biotrnova koji su bili zatrpani i oni su već u funkciji. Angažovali smo firmu koja meri popunjenost kapaciteta tela deponije. Pratimo sve ono što zakon nalaže, a u izveštajima o podzemnim vodama nemamo još da se pojavila procesna deponijska voda iako smo za gašenje požara potrošili oko 7 500 kubika vode. Po tome možemo reći da nije bilo oštećenja geotekstila i geofolije na kojoj je odlagan otpad, rekao jeMilovanović.

DCIM100MEDIADJI_0093.JPG

On je naveo da sve je koštalo 189 miliona dinara i da se troškovi dele na devet osnivača procentualno, a najviše su koštale građevinske mašine i dovoz zemlje.

– Obezbeđena su sredstva za proširenje, lokacijski uslovi za proširenje novog prostora čija je zapremina dva miliona kubika, lokacijski uslovi za postrojenje za preradu procedne deponijske vode, lokacijski uslovi za baklju koja će spaljivati gas ukoliko bude manja količina od zakonske,a ukoliko bude veća količina kada se sve poveže na jedno mesto da se uradi energana da se proizvodi struja iz gasa, dobijeni su i lokacijski uslovi za kompostanu gde će organski otpad posebno kompostovati i neće ići na telo deponije. Urađeno je i idejno rešenje za to-precizirao je Milovanović.

Zaključci sa sastanka prosleđeni su nadležnom Ministarstvu za zaštitu životne sredine radi dobijanja dozvole za rad.

DCIM100MEDIADJI_0090.JPG

Predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović naglasio je da prisustvuje konferenciji za medije kako bi objasnio šta je tačno navedeno u peticiji koja je 1.jula upućena predstavnicima grada Grada Užica u kojoj ima samo jedna tačka kojom se zahteva zatvaranje deponije.

On je upitao ako se traži zatvaranje deponije, koje se nudi rešenje i gde ćemo odlagati otpad? Naveo je da postoji jasna procedura i da je veoma važno da se ubuduće jasno pridržavaju zakona.

Podsetimo, da je požar na deponiji „Duboko“ izbio 5.maja i da je ugašen posle 20 dana.