Pocetna Društvo Blokada transporta smeća iz drugih opština i gradova

Blokada transporta smeća iz drugih opština i gradova

413
0
Podelite

Udruženje “Da ne dišemo Duboko” obavestiće javnost o svojim narednim potezima uključujući blokadu transporta smeća iz drugih gradova i opština zbog namere deponije da nastavi deponovanje smeća po starom, kao pre požara.

Na poziv rukovodstva grada Užica i rukovodstva deponije delegacija Udruženja prisustvovala je danas sastanku u upravnoj zgradi preduzeća na kome je bilo reči o njihovoj inicijativi i skupljenim potpisima o izjašnjenju Užičana na referendum o daljoj sudbini “Dubokog”. U Udruženju kažu da im nisu dostavljeni dokazi da deponija “Duboko” ima dozvolu za rad i da im je predočena spremnost da se krene sa deponovanjem smeća po starom.

– Na naše zahteve da nam dostave sve važeće dozvole i regulative o deponovanju smeća u pisanoj formi, nismo dobili ni jedan dokument, već su nam predočeni zaključci Kriznog štaba da deponija ispunjava uslove za deponovanje otpada. Mi se sa tim ne slažemo i smatramo da samo Užice treba da deponuje otpad, dok se radi sanacija deponije, uradi postrojenje za biogas, postrojenje za otpadne vode, kompostana kako bi se deponija privela svrsi, jer je to sada najobičnije divlje smetlište. Uprkos našim zahtevima rečeno nam je da će krenuti sa deponovanjem smeća, a mi smo kazali da ćemo pozvati ljude da se tome suprotstave – kaže Jovan Topalović, dipl.ing.poljoprivrede iz Lunovog Sela iz Udruženja “Da ne dišemo Duboko”.

Dodaje da im je na sastanku rečeno da je vanredna situacija produžena još šest meseci.

– Mi svoje ljude nećemo izneveriti, jer opet može doći do ekološke katastrofe i požara usled ovakvog upravljanja i mi u tome nećemo učestvvovati već ćemo građanima dostaviti svu važeću papirologiju od državnih organa koju smo dobili i pozvati ljude na sastanak kako bismo doneli strategiju daljeg delovanja – kaže Topalović i dodaje da su ispoštovali poziv, pojavili se na sastanku kako bi izneli svoje argumente i kao kompromis nudili da se deponuje samo otpad iz Užica, dok se ne uradi sanacija deponije što nije naišlo na razumevanje rukovodstva grada i deponije.

– Oni smatraju da mogu tako da posluju, mimo uredbi i zakona… Mi se sa tim ne slažemo i na tome se sastanak završio – kaže Jovan Topalović i upozorava da su ugroženi životi 70.000 građana Užica i da niko ne sme da ostane nem na tu činjenicu. On kaže da su tokom sastanka dobili informaciju da su sve opštine izmirile dugovanja, osim Čačka koji će preostali deo uskoro platiti tako da će uskoro svi krenuti da deponuju otpad na “Duboko” po starom.

Sastanku su pored direktora deponije prisustvovali i većnici za javna preduzeća i mesne zajednice grada Užica, predsedmik Gradske skupštine i pomoćnik gradonačelnice.