Pocetna Društvo Kozarstvo kao izazov

Kozarstvo kao izazov

297
0
Podelite

– Vratimo se organskoj hrani i zato kao proizvođač kozjeg mleka, sira i surutke nameravam da se učlanim u užičku zadrugu “Tara organik” – kaže vlasnik malenog stada Nenad Rdibratović, za koga je kozarstvo izazov i kome bi svaka vrsta finansijske pomoći dobrodošla.

Nenad Radibratović (29), iz Užica istinski je pobornik organske proizvodnje, posebno kozarstva. Završio je ekonomsku školu u Užicu i kao većina članova Udruženja invalida dečje i cerebralne paralize uspeva u nameri da ukloni predrasude prema OSI baveći se poljoprivredom. Tako je bezgraničnu ljubav prema životinjama još kao dete boraveći na selu tokom letnjeg raspusta uspevao da pretvara u hobi koji mu mnogo znači. U pitanju je maleno stado od šest koza koje je deo poljoprivrednog gazdinstva “Radibratović” Duboko. Nenad se uprkos činjenici da ne može da radi baš sve poslove na selu, recimo vozi poljoprivredne mašine, ostvaruje u ovoj delatnosti kao proizvođač kozjeg mleka, sira, surutke i jaradi.

– Kozarstvo u odnosu na druge grane nema toliko dobiti, ali najveća korist je u lekovitosti kozjeg mleka. Koze se hrane brstom i zato je njihovo mleko nastalo od bilja sa nezagađene zemlje koja ima puno minerala. Kozje mleko i surutku plasiram samo na užičkom tržištu – priča nam Nenad koji planira i da se učlani u zadrugu “Tara organik” Bioska koja je posvećena organskom kozarstvu. Do sada se sam snalazio u finansijama kada je pitanju nega koza i to od sredstava od prodaje kozjih proizvoda i jaradi. Nekad su to veća, a nekad manja sredstva i sve je to pomalo neizvesno. I zato se u održavanju stada ispomaže i iz svojih ličnih primanja. Za sada nema nameru da širi stado koza i dodaje baš takvo-kakvo jeste može da opslužuje prodajući proizvode.

– Želim da mi kozarstvo, za sada bude hobi iz ekonomske koristi. Ali ne i osnovna delatnost, jer onda iziskuje veća sredstva, veću posvećenost, dodatnu snagu i troškove i poljoprivredne mašine sa kojima ja ne smem da rukujem – navodi Nenad koji kaže da bi mu značila svaka finansijska podrška oko nege stada, posebno oko plasmana kozjih proizvoda.

Ne zaboravlja da pomene velike koristi koje kozje mleko ima za zdravlje ljudi, posebno dece za jačanje imuniteta i to ako se pije samo u malim količinama. Lekovitost kozje surutke dokazana je za varenje i naš sagovornik ne zaboravlja da kaže da kozje mleko ima mnogo manje masnoće od kravljeg i da organizmu daje potrebne minerale.

Imena

– Mnogo ih volim i negujem. Svaka je umiljata i čak sam im dao i imena i odazivaju se po imenu, Cveta, Boba, Lala, Una, Pega i jarac Aranđel, to je moje stado. Mirne su i jedino mogu biti malo agresivne prilikom parenja što je svojstveno ne samo kozjem svetu. Čitao sam i uzgajao razne rase koza, ali “alpino”, to su one braon boje, smatram da su najbolje i najmlečnije.

Reči zahvalnosti

– Zahvaljujem se Biljani Milić iz Bioske za savete u pravljenju kozjih proizvoda, Snežani Milanović iz gradske Službe za poljoprivredu na bezgraničnoj podršci i strpljenju kao i donedavno gradskom većniku za poljoprivredu Slobodanu Kuzmanoviću na podršci da se bavim poljoprivredom.