Pocetna Društvo Ljujić: Bez restrikcija, uprkos značajnom povećanju potrošnje vode

Ljujić: Bez restrikcija, uprkos značajnom povećanju potrošnje vode

201
0
Podelite

U Užicu je uvećana potrošnja vode za 30 odsto, ali je snabdevanje uredno na području grada koje vodom za piće snabdeva užički „Vodovod“. Iz pojedinih sela koja nemaju gradsku vodu stigli su zahtevi za dostavu vode cisternama. „Vodovod“ je cisterne uputio u Mokru Goru, Kremna i Karan. U redovnim okolnostima „Vodovod“ potrošačima dnevno isporučuje 300 litara vode u sekundi, a ovih vrelih dana 380 litara u sekundi što je značajno povećanje, kaže direktor „Vodovoda“ Duško Ljujić.

Kakvo je vodosnabdevanje ovog leta u Užicu, sa kakvim problemima se najviše suočavate?

Područje grada Užica i sva seoska naselja koje snabdeva JKP“Vodovod“ su svo vreme imala uredno vodosnabdevanje dovoljnom količinim zdrave i sveže vode za piće. Problemi koji su se javljeli i kojih sporadično i sada ima su u seoskim područjima gde nema organizovano vodosnabdevanje sa sistema JKP“Vodovod“, a ti problemi su nastajali isključivo zbog suše i nedostatka vode. Da bi se prevazišli takvi problemi po zahtevu meštana i nalogu grada u ta područja isporučujemo vodu cisternama.

Da li je bilo ozbiljnih kvarova ove godine na vodovodnoj mreži i kakav je bio njihov uticaj na urednost vodosnabdevanja?

Svi kvarovi koji se dešavaju na vodovodnom sistemu se otklanjaju urgentno bez obzira kojeg dana i u koje vreme se dešavaju.Ukoliko se desi više kvarova istovremeno isti se otklanjaju po prioritetu.Prioritet se definiše na osnovu težine kvara, stepena ugroženosti građana, privrede, objekata, saobraćajnica i sl. JKP“Vodovod“ je ove godine imao nekoliko teških havarija na magistralnim cevovodima ali je preusmeravanjem vode i hitnim sanacijama obezbedio neprekidnost vodosnabdevanja tako da građani često nisu ni primetili da je havarija bilo. Ogromne probleme nam je u dva navrata napravilo olujno nevreme praćeno izuzetno jakom grmljavinom gde nam je oba puta preko 30 objekata ostajalo bez napajanje i automatike ali smo to prevazilazišli angažovanjem svih resursa vodovoda i ručnom upravljanjem distribucijom vode sve dok nismo osposobili nesmetan automatski rad.

Definitivno, možemo reći da nije bilo nikakvih problema u vodosnabdevanju a kvarovi se dešavaju i dešavaće se. U sistemu JKP“Vodovod“ imamo aktivnih cevovoda koji su postavljani još 1938.godine ali nije to najveći problem jer su ti cevovodi često u boljem stanju nego oni azbestni ugrađivani osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Ako kažemo da upravljamo sa preko 450 km različitih cevovoda gde savladavamo preko 450 metara nadmorske visine od najniže do najviše tačke vodosnabdevanja onda je potpuno jasno koliko je sistem komplikovan i zahtevan.

Da li i u kojoj meri ima nenamenske potrošnje vode i u kom periodu leta se ona najviše javlja?

Često puta, a naročito u jeku berbe malina u pojedinim prigradskim i seoskim područjima se javlja potrošnja mnogo veća (čak i do pet puta veća) od uobičajene potrošnje koju evidentiramo u martu i aprilu. Svesni da tu potrošnju izaziva manji broj poljoprivrednika tu potrošnju tolerišemo sve do onog trenutka dok ne počnu da ugrožavaju druge građane i vodovodni sistem. Tada velike potrošače upozoravamo, a po potrebi ako ne prihvate apel i upozorenje isključujemo sa sistema vodosnabdevanja. Poslednjih nekoliko godina nismo imali potrebu bilo koga da isključimo zbog prevelike i neracionalne potrošnje jer su građani prihvatali apele koje upućujemo preko medija. Građani koriste i troše vodu saglasno svojim potrebama.nekada su te potrebe veće,nekada manje.U letnjim mesecima kada se javlja suša građani imaju potrebu za većom količinom vode sa sistema vodovoda prevashodno zbog ličnih potreba, bazena, poljoprivrede. Najveća potrošnja vode se javlja za vreme suše i kada su pojedine poljoprivredne kulture u jeku berbe (maline,borovnice,povrtarske kulture i sl). Ukoliko je leto kišovito onda nema nikakve povećane potrošnje ili je povećana potrošnja zanemarlva.

S obzirom na veliku sušu, da li vodovod planira uvođenje restrikcija i u kojim područjima?

Do restrikcija odnosno do ograničavanja količina vode koje se isporučuje dolazi u nekoliko slučajeva. Prvi slučaj jeste kada je potrošnja značajno veća nego što ima raspoložive vode na izvorištima. Drugi slučaj restrikcija se dešava kada sam distributivni sistem ne može da isporuči zahtevanu količinu vode koja je enormno veća od uobičajene. Ako neko počne da troši pet puta više od uobičajenog onda kapacieti pumpnog sistema često ne mogu da dopreme toliko vode iako je ima dovoljno. Tada urednost vodosbnabdevanja obezbeđujemo preventivnim delovanjem na velike potrošače koji ugrožavaju građane i vodovodni sistem i nesavesne potrošače uvodimo u njihovu uobičajenu potrošnju

JKP“Vodovod“ Užice nije imao potrebu za bilo kakvim restrikcijama, jer ima na raspolaganju značajno veće količine vode nego što je gradu potrebno. U prethodnim godinama smo zaštitili i vratili u sistem vodosnabdevanja sva alternativna izvorišta koja nam omogućuju preko 150 litara u sekundi dodatne vode koju i u najvećoj dosadašnjoj suši nismo morali da koristimo.

Kakvo je stanje na akumulaciji Vrutci?

U Vrutcima je stanje dobro, vodostaj je optimalan na koti normalnog uspora (621.30 mnv) tako da imamo dovoljnu rezervu vode koja nam obezbeđuje „mirnu jesen“. Što se tiče algi trenutno ih nema puno i uglavnom su skoncentrisane u sloju na dubini od 7 do 9 metara. Na vodozahvatnoj cevi na dubini od 34 metra broj algi je zanemarljiv. Podsećamo da smo recimo krajem juna na osmom metaru dubine imali koncentraciju algi oko 220.000 ćelija u mililitru, a sada im u maksimumu na osmom metru dubine imamo samo 18.000 ćelija u mililitru. Imamo moćnu fabriku sa tehnologijama koje bez ikakvih problema mogu svu tu vodu da prerade tako da nema rizika po pitanju kvaliteta vode koja se isporučuje iz fabrike.