Pocetna Društvo Nastavljamo blokade, ako treba i danonoćno

Nastavljamo blokade, ako treba i danonoćno

693
0
Podelite

Udruženje građana „Da (ne) dišemo Duboko“ nastaviće da vraća kamiona sa smećem iz drugih gradova i opština, jer deponija „Duboko“ nema dozvolu za rad, dozvolu za transport i upravljanje i skladištenje smeća.

To je danas saopšteno na pres konferenciji udruženja ispred užičke lokalne samouprave uz poziv Užičanima da im se pridruže na blokadama kao i na protestnom skupu koji su zakazali za utorak, 20. avgust u 19 časova ispred Gradske kuće.

– Deponija je i dalje u katastrofalnom stanju, jer nema ni jednu važeću dozvolu od Ministarstva za zaštitu životne sredin i Agencije za zaštitu životne sredine. Transportne firme koje prevoze otpad nemaju dozvole od Agencije za zaštitu životne sredine. Direktor deponije kada kaže da su dobijene dozvole, ne kaže da su u pitanju licence za vozače i da su dobijene od Ministarstva saobraćaja – navodi Jovan Topalović predsednik udruženja koji tvrdi da vozači koji prevoze smeće mogu da voze kamione sa smećem samo na deponije za područje lokalnih samouprava iz kojih su i da nemaju dozvole od Agencije za zaštitu životne sredine radeći za firme za transport komunalnog otpada između gradova i opština za područje preko 250.000 stanovnika.

Blokada upozorenja deponije „Duboko“ počela je u petak, 9. avgusta kada su vraćeni kamioni sa Zlatibora i Bajine Bašte, a posle Lokve i Tatinca tokom prošlog vikenda kamionima sa smećem mahom iz Čačka i Požege nije dozvoljen prolaz ka deponiji i vraćani sa sa ulaza u Lunovo Selo.

– Ukoliko zajedničko preduzeće JKP „Duboko“ ne poseduje važeće dozvole i ugrožava zdravlje građana Užica kao u maju kada je izbio požar, Grad Užice to ne sme da dopusti i ne sme da dozvoli skladištenje otpada na deponiju na kojoj je preko 250.000 tona više otpada uskladišteno, trnovi za metan su zatrpani, i CIP evidetirao klizišta – kaže Topalović. Članovi Udruženja propuštaju kamione sa zemljom za sanaciju deponije i kako kaže njihov predsednik učestvovaće u javnoj raspravi o deponiji koja će trajati do 30. septembra ove godine.

Profesor Dragan Nikolić, član Udruženja „Da (ne) dišemo Duboko“ podsetio je na sastanak sa rukovodstvom grada Užica i deponije u ponedeljak, 12. avgusta na kome su obavešteni o odluci Kriznog štaba da deponija može da nastavi da prima otpad sa čim se nisu složili i nastavili blokade.

– Čak i da su dobijene dozvole za transport postavlja se pitanje, a gde će da deponuju taj otpad kada nema potvrde sertifikovanog tela koje će reći da je folija ispod smeća ostala čitava, da su cevi za drenažu ispravne, ostalo je 27-28 biotrnova, da li je to sve ispravno i da li će sve biti generator nekog novog požara – upitao je Nikolić.

On je rekao da za šest godina upravljanja deponijom od strane aktuelnog ruovodstva ništa nije urađeno na proširenju deponije kada se videlo da će već 2021-2022. godine prevazići projektovani kapacitet. To je ilustrovao i podatkom da je ona zaključno sa prošlom godinom primila 300.000 tona smeća više nego što je projektovana.

– Nemaju dozvolu za transport otpada, zatim dozvolu za preradu i nemaju dozvolu za upravljanje i skladištenje otpada – zaključio je Nikolić nabrajajući potrebne dozvole Agencije za zaštitu životne sredine.

Član Udruženja, poljoprivrednik Radoš Petrović iz Lunovog Sela rekao je da su se pojedini meštani Dubokog i Lunovog Sela protivili gradnji deponije „iznad reka i izvora sa pijaćom vodom“ i upozoravali na moguće štete koje može pričiniti poljoprivredi, ali da ih niko tada nije čuo i uveravani su da će to biti savremeno postrojenje i da je to evropski projekat. Takođe je rekao da članovi Udruženja ne znaju koliko je koštala do sada sanacija, jer se navode dve cifre i to 90 i 190 miliona dinara što nije u redu prema poreskim obveznicima.

– Lužnica od mesta gde se uliva Turski potok u koji se slivaju otpadne vode sa deponije nosi sa sobom belu penu. Zemlja pored reke se zapušta, ne obrađuje, nema sa čim da se zalije povrće, čak i ljudi koji su pravili vikend kuće u blizini reke više u njih ne dolaze – navodi Petrović.

Blokada kamiona sa smećem iz okolnih opština i gradova danas je nastavljena na Lokvi i kako su nam rekli odvijaće se na mestima gde smećari budu primećeni na prilazu deponiji.