Pocetna Kultura U užičkoj biblioteci otvorena konzervatorska laboratorija

U užičkoj biblioteci otvorena konzervatorska laboratorija

231
0
Podelite

Narodna biblioteka Užice obeležila je 168 godina postojanja i rada i krsnu slavu Preobraženje otvaranjem laboratorije za konzervaciju i restauraciju starih i retkih knjiga. Posle Narodne biblioteke Srbije i Matice Srpske užička biblioteka je treća u Srbiji koja će u specijalizovanoj laboratoriji raditi na očuvanju papirnog blaga.

Fond starih i retkih knjiga u užičkoj biblioteci čini 49 naslova, a najstarija je Opšta istorija sveta za decu, Johana Matije Šreka iz 1784.godine i Istorija raznih slovenskih naroda, Jovana Rajića iz 1794.godine.

– Do sada je u registar starih i retkih knjiga upisano 96 naslova iz Zlatiborskog okruga, a na osnovu saznanja taj broj je mnogo veći, jer se u fondovima crkava i manastira nalazi izuzetno vredna građa koja još uvek nije evidentirana – istakla je Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke Užice.

U okviru projekta Užice-prestonica kulture Srbije 2024. otvorena je laboratorija, a Narodna biblioteka ima značajno učešće sa svojim programima.

– Ideja o osnivanju laboratorija u Užicu, Nišu i Kragujevcu potekla je od upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimira Pištala. To smo uspeli kroz program Užice –prestonica kulture Srbije, a stručnu podršku dali su konzervatori Narodne bibliote Srbije. Laboratorija je u prostoru knjigoveznice i zaposlili smo diplomiranog konzervatora – rekla Murić, direktorka užičke biblioteke.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je značaj ulaganja u infrastrukturu i opremanje.

– U okviru programa Prestonice kulture predvideli smo neophodna sredstva, izvršena je adaptacija prostora i nabavljena neophodna oprema. Naša Era kulture tek je počela, a sva ulaganja u ovoj godini samo su osnov i temelj za dalji razvoj naših ustanova kulture i njihovo prilagođavanje sadašnjim i budućim generacijama Užičana.

U ime Narodne biblioteke Srbije Dragana Milunović, zamenica upravnika istakla je da za Narodnu biblioteku Srbije koja je krovna ustanova u našoj struci i centar matičnih biblioteka, kojoj je povereno staranje nad građom biblioteka Srbije ima posebno zadovoljstvo što je mogla da doprinese osnivanju nove organizacione jedinice užičke biblioteke. Laboratorija za konzeravaciju papira je nezaobilazna imovina za svako društvo, koje ceni svoje kulturno nasleđe, ona igra vitalnu ulogu u očuvanju našeg papirnog blaga za buduće generacije.

U biblioteci očekuju da će raditi i uslužne poslove ne samo sa područja Zlatiborskog okruga.

– Konzervacija papira podrazumeva knjige, a trenutno radimo i konzervaciju „Vesti“ iz 1984.godine. Sve što je starije i značajno moći će da se radi, a to je osvežavanje, čišćenje, restauriranje. U zavisnosti od oštećenja postupak traje mesec i više dana – navela je Tamara Leković, konzervator i restaurator užičke biblioteke.

Užička biblioteka ima fond od 180.000 knjiga sa preko 8000 članova u odeljenjima i ograncima. U toku godine pozajmi se preko 100.000 knjiga i ostvari preko 60.000 poseta.

Na svečanosti uručene su nagrade članovima koji su pozajmili najviše knjiga i to Slobodan Zarić, Ivana Makanjić, u ogranku u Sevojnu Vladimir Damjanović, studentkinja Marija Pantić, osnovac Damjan Ćuk i najmlađi Tadej Hobetko sa pet godina je među najvrednijim članovima koji je u protekloj godini pročitao 114 knjiga.