Pocetna Društvo Užičani pozvani da se priključe blokadama

Užičani pozvani da se priključe blokadama

206
0
Podelite

Udruženje građana „Da (ne) dišemo Duboko“ pozvalo je Užičane da im se priključe na blokadama kako zajedno ne bi dozvolili transport i deponovanje smeća na deponiju Duboko i ponavljanje majske ekološke katastrofe, jer tvrde da JKP „Duboko“ nema dozvole za rad.

Poziv je upućen sa protesta koji je održan na platou ispred Gradske kuće za koji su prema rečima organizatora opštinari odobrili struju, a zatim je uskratili, pa su bili prinuđeni da se snalaze za agregat.

Predsednik Udruženja „Da (ne) dišemo Duboko“ Jovan Topalović iz Lunovog Sela podsetio je na peticiju od preko 3000 potpisa Užičana za zatvaranje deponije i zahteve za smenu odgovornih za nestručno upravljanje deponijom i za prekrsaje procesuiranje od strane tužilaštva i rekao da ni jedan od zahteva nije ispunjen.

– Na ovom mestu ćete čuti samo glas istine, a istina njih najviše boli i pozivam vas da aplauzom pozdravimo sve koji su 40 sati po blokadama i po suncu i po kiši. Tvrdnja rukovodstva deponije da Duboko deponija poseduje dozvole i radi po zakonu je namerno izvrtanje činjenica i dezinformisanje javnosti – rekao je Topalović. Povodm izjave direktorke komunalnog preduzeća iz Čačka da su njihovi građani tri meseca maltretirani i da su imali strpljenje, da imaju 4.800 tona smeća koje treba dopremiti na Duboko, Topalović kaže da Užičane „niko ne pita što smo 13 godina imali strpljenje i pretrpeli ekološku katastrofu“. Topalović je zaključio da jedino zabranom kretanja kamiona sa smećem možemo zaštiti zdravlje naše dece i nas samih i pozvao na priključenje blokadi bez bilo kakvih političkih, verskih ili rasnih podela.

Dragan Grujičić je rekao da je deponiju zapalila „nestručnost ljudi koji su je vodili“ i da to sada nije sanitarna deponija nego obično smetlište koje radi bez dozvole.

– „Duboko“ ne poseduje ni jednu dozvolu po kojoj može da radi. Ne postoje dozvole Ministarstva za zaštitu životne sredine, nema vodnih dozvola. Deponija je 2021. godine prepunjena i napunjena i to je bio dovoljan razlog da je oni koji su je osnovali zatvore što nije urađeno. Nastavili su nezakonit rad mimo svih propisa za rad deponije sakivajući to od javnosti – naveo je Grujičić uz podsećanje da se na mestima gde su zatrpani bunarevi za metan deponija zapalila zahvatajući površinu od 4 hektara.

– Na pitanje odbornika Gradske skupštine Užica prilikom usvajanja izveštaja o radu ima li deponija dozvole za rad direktor deponije na ovo pitanje nije odgovorio – rekao je Grujičić i pozvao sugrađane da učestvuju u akcijama podele letaka, blokade transporta smeća, da se drže za ruke i jedni drugima gledaju u oči. Jer kako je rekao gorelo je smeće visine 15 metara, a ako se nastavi goreće smeće visine 45 metara što je visina jednog užičkog solitetra.

Na večerašnjem skupu bilo je prisutno mnogo roditelja i baka i deka sa malom decom koja su nosila rukom crtane transparente.

Radoš Petrović poljoprivrednik iz Lunovog Sela rekao je da našoj deci u narednih 30 godina ne treba posao na đubretu osvrnuvši se na „obećanja“ da deponija mora da se širi i da radi. Prisutni su odgovorili smehom na Radoševo pitanje da li je neko od njih primio pare od Hrvata za organizaciju protesta u Užicu. On je citirao predsednika države tokom razgovora u Loznici da „ni jedan gram otpada ne sme zagaditi reke i vodu“.

– Pozivam sve novinarske ekipe da dođu i vide zaparložene parcele pored Lužnice po kojoj ide bela pena i to slikaju – naveo je Petrović.

U znak podrške protestu u Užicu prisustvovali su Ljiljana Bralović i Dragan Simović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Milovan Petrović, inženjer hemijske tehnologije iz Milićevog sela koji je posle obraćanja na prethodnom protestu u Užicu uhapšen i posle nekoliko dana provedenih u pritvoru pušten da se brani sa slobode takođe je podržao večerašnji skup.

– Došao sam da podržim skup. Na deponiji je napravljena bomba iznad grada, ali niko ne sluša. Tu sam da nastavimo borbu za ovu decu. Ja rušio ustavni poredak ove zemlje? – kaže Milovan i dodaje da je „politički zatvoren i politički pušetn iz užičkog zatvora i da je izlasku iz pritvora doprineo glas naroda koji se digao.

Sa skupa je upućena i podrška ekološkim organizacijama u borbi protiv rudarenja litijuma.