Pocetna Društvo Milovanović: Na protestu izrečene laži, pozivam građane da slobodno dišu duboko

Milovanović: Na protestu izrečene laži, pozivam građane da slobodno dišu duboko

352
0
Podelite

Direktor deponije „Duboko“ Momir Milovanović ocenio je da su na protestu udruženja „Da (ne) dišemo „Duboko“ iznete neistine i laži o ovom preduzeću i njemu lično i pozvao građane Užica da „slobodno dišu duboko“. Navodi da blokada prevoza smeća može dovesti do neželjenih posledica, ali da to JKP „Duboko“ ne može rešiti i da ne želi sukob sa građanima. On očekuje da će radovi na proširenju deponije vrednosti 30 miliona evra početi do kraja septembra i podseća da je zemlja na kojoj se odlaže otpad vlasništvo svih devet opština i gradova.

U osvrtu na izrečeno ispred Gradske kuće na protestu 20. avgusta Milovanović kaže da je neistina da je 15 biotrnova zatrpano namerno, već se dogodilo pojavom klizišta i u toku same sanacije dela deponije pod požarom.

Na pres konfrerenciji je rekao da za deponiju ranije nije bilo predviđeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što će u okviru proširenja biti učinjeno i da su lagune oštećene klizištem i požarom.

– Projekat koji je urađen kad je u pitanju „Duboko“, a koji se odnosi na deo upravljanja sa otpadnim vodama koje nastaju tehnološkog procesa razgradnje otpada u samom telu deponije predviđao je da se na najnižoj tački u lagune skuplja sirova voda koja izlazi iz deponije. Ta voda koja je skupljana u tim lagunama je prevožena na osnovu tendera koji je raspisivan i javljalo se firme koje ispunjavaju uslove mogu tu vodu da preuzimaju dalje da je zbrinjavaju i „Naš dom“ iz Požege je tu vodu svakodnevno odvozilo, ali posle određenog perioda građani ili stanovnici opštine Požega su se pobunili i požeško preduzeće je prestalo da odvozi tu vodu. Mi smo kupili sopstvenu cisternu nadogradili svoj kamion i tu vodu iz tih laguna i u toku ljetneg perioda ispumpavali -kaže Milovanović i da će sanacijom deponije biti izgradjeno postrojenje za prečišćavanje procedne deponijske vode i nakon prečišćavanja će ta voda odličnog kvaliteta biti ispuštena u Turski potok. Dodaje da su u prethodnom periodu pre požara ispitivali površinsko vodeno zemljište i sve ono što im zakon nalaže sa ovlašćenim laboratorijama i da nikada nisu krili da su lagune oštećene klizanjem zemljišta 9. maja i sada rešavanju problem i traže firmu inženjere koji mogu da urade projekat gradnje novog zida zbog sigurnosti da neće procurivati iz taložnih laguna u samom bazenu. Kaže takođe da su laži o stanju folija koje su nepropustljive i da ništa ne izlazi sa deponije što bi zagadilo podzemne vode.

– Takođe iznose da mi primamo svakakve vrste otpada. JKP „Duboko“ prima isključivo komunalni industrijski neopasan otpad posle analiza koje dostavljaju proizvođače otpada odnosno ovlašćenja laboratorije i licence – kaže direktor „Deponije“. O tvrdnjama da se za sanaciju deponije iznose dve cifre 90 i 190 miliona dinara navodi da će cena gašenja požara biti poznata tek kada nadzorni organ bude popisao sve situacije, koliko je koja mašian sati radila i drugo i da su do sada izrečene cifre govorene orijentaciono.

– Stojim i odgovaram imenom i prezimenom iza svake reči i laž je kako mi trujemo tuđu decu. Imam i ja svoje dete i svoju porodicu koja živi u Užicu – kaže on i na reči da je „uvezen“ iz Bosne kaže da se ponosi što je iz sela Orahovica kod Srebrenice i što je državljanin Republike Srbije. U najavi proširenja deponijskog prostora na 2 miliona kubika za otpadne vode i za sva rešenja su dobijeni lokacijski uslovi. Milovanović kaže da očekuje početak radova do kraja septembra.

– Urađeno je novo rešenje procednih voda, lagune koja prima umesto 600 1000 kubika, projekat baklje ili zacevljenja deponijskog gasa, kompostiranje da što manje otpada ide na telo, za zacevljenje Turskog potoka umesto ranijih 480 na 780 metara – kaže direktor deponije. Kaže da JKP „Duboko“ sa osnivačima ranije nije moglo da obezbedi 17 miliona evra, ali je za ove namene sada predviđeno 30 miliona evra od strane nadležnog Ministarstvoa sa kojim imaju dobru saradnju i dodaje da su svi dugovi opstina i gradova osnivača plaćeni među kojima je i Čačak, čiji je „Komunalac“ Duboko tužilo za dugovanja. Podseća da su strategijom Vlade Srbije predviđena 26 regionalna centra za upravljanje otpadom od kojih je jedan „Duboko“ koji je do sada primio 900.000 tona otpada, a novi projektovan kapacitet je 2 miliona.

Pres konferencija u sedištu preduzeća je sazvana zbog reagovanja na protest udruženja „Da ne dišemo Duboko“ koje i danas vraća kamione sa smećem iz drugih opština i gradova.