Pocetna Društvo „Sabor sećanja, pijeteta i saradnje”

„Sabor sećanja, pijeteta i saradnje”

191
0
Podelite

„Sabor sećanja, pijeteta i saradnje“ održan je kod spomenika na Bijeloj Glavi (Cigla) u zlatiborskom selu Jablanica u nedelju 25. avgusta 2024. godine.

Ovom prilikom obeleženo je 110 godine bitke i desetogodišnjica od postavljanja spomenika na mestu gde je nekada stajao kameni beleg Majora Lukovića, koji predstavlja prvi spomenik srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata. Pomen palim ratnicima služilo je sveštenstvo čajetinske crkve, a usledili su “Marš na Drinu”, vojnička budilica, pozdrane reči i kulturno-umetnički program uz pesnički omaž, povečerje i “Tamo daleko”.

 

Planirana je i izgradnja Spomen-doma na ovom mestu, čime će Bijela Glava, osim kulturno-istorijskog, dobiti i značajan turistički potencijal.

Pored delegacije Opštine Čajetina na čelu sa zamenikom predsednika Zoranom Udovičićem vence su položile i delegacije Grada Užica koju je predvodio predsednik Gradske skupštine Branislav Mitrović, opštine Knić, opštine Rudo,   Udruženje veterana opštine Čajetina i Udruženje potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” iz Užica.

 

Organizatori su bili Turistička organizacija Jablanica na čelu sa predsednikom Vukomirom Božanićem i opština Čajetina.