Pocetna Društvo Da (ne) dišemo Duboko podneli prijave inspekcijama protiv JKP Duboko

Da (ne) dišemo Duboko podneli prijave inspekcijama protiv JKP Duboko

206
0
Podelite

Grupa građana “Da (Ne) Dišemo Duboko” uputila je 9. avgusta 2024. godine, dopise/prijave Gradskoj inspekciji za zaštitu životne sredine, Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine i Republičkoj direkciji za vode u kojima se navodi osnovana sumnja da JKP Regionalni centar za upravljenje otpadom Duboko ne poseduje važeće dozvole za upravljanje otpadom i zahteva se pokretanje istrage, utvrđivanje odgovornosti i zabrana obavljanja privredne delatnosti upravljanja otpadom kao i nalaganje hitnih mera za sanaciju deponije i otklanjanje posledica po životnu sredinu.

Navodi se „da na osnovu javno dostupnih baza podataka, informacija dobijenih na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja JKP RCUO Duboko ne poseduje važeće dozvole za obavljanje delatnosti upravljanja otpadom: nema dozvole za sakupljanje i transport otpada, odlaganje otpada i tretman mešanog komunalnog otpada“.

U zahtevu se laže se da JKP RCUO Duboko obavlja delatnost „upravljanja otpadom bez dozvola za upravljanje otpadom, vrši odlaganje otpada na lokaciji koja ne ispunjava tehničke, tehnološke i druge propisane uslove, da ne sprovodi mere kojima se obezbeđuje zaštita životne sredine, što su privredni prestupi u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom“ Takođe da JKP RCUO Duboko ne sprovodi potpun monitoring rada deponije u toku aktivne i pasivne faze rada, ne ispunjava uslove propisane Prilogom 2. tač. 2 Uredbe o odlaganju otpada na deponije, ne primenjuje mere za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu što je privredni prestup u skladu Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu. Zatim da „JKP RCUO Duboko vrši radnju bez važeće vodne dozvole – ispušta procedne deponijske vode u vodotok recipijent Turski potok i ne prečišćava otpadne vode pre ispuštanja u sistem javne kanalizacije ili vodotok recipijent što je privredni prestup su skladu sa Zakonom o vodama i ispušta zagađujuće i opasne materije, otpadne vode ili emituje energiju u vazduh, vodu ili zemljište na način i u količinama, odnosno koncentracijama ili nivoima iznad propisanih, što je privredni prestup u skladu sa Zakonom o zaštititi životne sredine“

Republička inspekcija za vode, odeljenje vodne inspekcije je odgovorilo u zakonskom roku da je zahtev prihvaćen i priložen u plan inspekcijskog nadzora koji je planiran da se izvrši u periodu od 21. avgusta do 30. septembra 2024. godine.

U odgovoru vodne inspekcije se kaže da „imajući u vidu napred navedeno, od strane vodne inspekcije pokrenut je postupak po službenoj dužnosti u skladu sa Zakonom o upravnom postupku“.

Inspekcija za zaštitu životne sredine Grada Užica je odgovorila u zakonskom roku da nije nadležna za nadzor i kontrolu JKP RCUO Du boko i da nadležnost i kontrolu obavlja Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije.Grupe građana “Da (Ne) Dišemo Duboko” kaže da od Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine još nisu dobili odgovor i da je prijava upućena i Policijskoj upravi Užice, jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.