Pocetna Društvo Da (ne) dišemo Duboko: Možda deponija više ne gori, al’ na njoj...

Da (ne) dišemo Duboko: Možda deponija više ne gori, al’ na njoj i oko nje i dalje smrdi

122
0
Podelite

-U Godišnjem izveštaju o poslovanju JKP RCUO Duboko za 2023. godinu navodi se da to preduzeće obavlja delatnost na osnovu integralne dozvole za skladištenje, tretman i odlaganje otpada od 7. aprila 2022. godine i integralne dozvole za sakupljanje i transport neopasnog otpada od 24. maja 2022. godine. Uvidom u Registar izdatih integralnih dozvola, a koje Ministarstvo zaštite životne sredine stavlja na javni uvid, može se utvrditi da dozvola od 7. aprila. 2022. ne postoji i nikada nije izdata, navodi se u saopštenju za javnost iz Udruženja građana Da (ne) dišemo Duboko.

„U istom Godišnjem izveštaju se navodi i da je u septembru 2023. godine Ministarstvo zaštite životne sredine obavestilo to preduzeće o zakonskim obavezama, povodom ishodovanja integralne dozvole i dalo rok za dostavu kompletnog zahteva i prateće dokumentacije.

Takođe, se dodaje da je Vodna inspekicja naložila JKP RCUO Duboko da pribavi vodnu dozvolu, te da je u toku 2023. godine prikupljana potrebna dokumentacija.

U Vodnoj knjizi/Upisniku vodnih dozvola za hidrografski sliv reke Morave, koje na osnovu Zakona o vodama vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcije za vode, nije navedena Vodna dozvola za JKP „Duboko“!

Godišnji izveštaj je usvojio nazdorni odbor i prošao je reviziju! Skupština Grada Užica je na 34. sednici održanoj 29. maja.2024. godine usvojila Godišnji izveštaj o poslovanju JKP „Duboko“ za2023. godinu sa izveštajem revizora. Za izveštaj je glasalo 28, a protiv dva odbornika.

Da li je moguće da JKP RCUO Duboko lažira izveštaje i navodi da posluje uz dozvolu koju ne poseduje od 7. aprila 2022. godine, pitamo Ministarstvo zaštite životne sredine?

Da li je moguće da je dozvola od 24. maja 2022. godine, a u septembru 2023. godine tek dostavljaju dokumentaciju, pitamo Ministarstvo zaštite životne sredine?

Da li je moguće da JKP Duboko poslovalo i dalje posluje bez vodne dozvole, pitamo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede?

Da li je moguće da ovakav nakaradan godišnji izveštaj usvoji nadzorni odbor, prođe reviziju i da ga usvoji Skupština Grada Užica, pitamo odbornike Skupštine Grada Užica?

Da li je moguće da su pored svega, i bez ijedne dozvole, odlučili da nastave da rade, pitamo JKP RCUO Duboko?

Da li je moguće da za požar, koji je ostavio nesagledive posledice na životnu sredinu i građane, još uvek niko nije odgovarao zbog nestručnog i nesavesnog upravljanja, pitamo Osnovno javno tužilaštvo u Užicu?

Da li je moguće da ne znate da se u Statutu JKP RCUO Duboko navodi: Odgovornost za poslovanje preduzeća Član 45. Stav 2. – Direktor odgovara za štetu nastalu nesavesnim poslovanjem i prekoračenjem ovlašćenja, pitamo Osnovno javno tužilaštvo u Užicu?

Možda deponija Duboko više ne gori, al’ na njoj i oko nje i dalje debelo smrdi!“, navodi se u saopštenju Da (ne) dišemo Duboko.