Pocetna Ekonomija Doprinos ujednačavanju sudske prakse

Doprinos ujednačavanju sudske prakse

206
0
Podelite

U sredu, 4. septembra, na Zlatiboru u hotelu „Mona“ održano je XXXI savetovanje privrednih sudova Republike Srbije na kojem se govorilo o aktuelnim pitanjima prakse značajnim i za funkcionisanje privrede. Ono što je bitno za privredu Republike Srbije bitno je i za privredne sudove, a cilj savetovanja koje je ušlo u svoju četvrtu deceniju i što potvrđuje da vredi, jeste da doprinese ujednačavanju sudske prakse, jer je to „osnovni postulat dolaska i prisustva većih investitora na ova područja“, rekao je zamenik predsednika Privrednog apelacionog suda sudija Đorđe Jovanović.

Kao i ranijih godina, ovo tradicionalno dvodnevno savetovanje, okupilo je sve koji se bave privrednim pravom, predstavnike Ustavnog suda Republike Srbije, Vrhovnog suda Srbije, profesore Pravnog fakulteta, predsednike i sudije privrednih sudova, Upravnog suda, Prekršajnog apelacionog suda, predstavnike Državnog pravobranilaštva, notare, advokate, izvršitelje i stečajne upravnike. Gosti savetovanja bili su sudije i predsednici sudova iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore.

Savetovanju iz opravdanih razloga nije prisustvovala predsednica Privrednog apelacionog suda, sudija Jasminka Obućina, ali je u njeno i u ime Privrednog apelacionog suda, prisutne pozdravio i savetovanje otvorio zamenik predsednika Privrednog apelacionog suda sudija Đorđe Jovanović i zahvalio se Ministarstvu pravde i Visokom savetu sudstva za pomoć u organizaciji savetovanja.

Sudija Đorđe Jovanović, naveo je da su privredni sudovi u prošloj godini imali u radu ukupno 80.575 predmeta, rešili su 85.059 predmeta. Priliv je savladan sa 105,57 posto, a prosečno mesečno po sudiji rešeno je 45,49 predmeta.

Privredni apelacioni sud je u prošloj godini u radu imao ukupno 21.437 predmeta, rešeno je 16.133, prosečno mesečno po sudiji rešavano je po 45,83 predmeta, a priliv je savladan sa 124,85 posto.

– Kvantitet, međutim, ne može imati prevagu nad kvalitetom, jer samo kvalitetna sudska odluka može doprineti osnovnom cilju, odnosno ujednačavanju sudske prakse. U tom smislu Privredni apelacioni sud održava edukacije metodologije pravilne izrade sudskih odluka, jer to jeste odraz znanja sudije i umešnosti vođenja postupka – rekao je Jovanović i naveo da su poseban akcenat u radu privrednih sudova i Privrednog apelacionog suda rešavanje starih predmeta po inicijalnom aktu, pa se za svaku godinu radi Program rešavanja starih predmeta. Tako je njihov broj u prethodnoj 2023. godini u odnosu na 2022. smanjen za 16,39 procenata u privrednim sudovima, a u Privrednom apelacionom sudu za 75,48 odsto.

Prema rečima Jovanovića značajna aktivnost uložena je u rešavanje predmeta stečaja koji dugo traju, a koji su zbog dugog trajanja opterećivali rad sudova kroz brojne predmete povrede prava na suđenje u razumnom roku. Razlozi zbog kojih nije moguće njihovo rešavanje su i spoljne prirode, jer zavise od rada drugih državnih organa. Tu se pre svega misli na Republički geodetski zavod i Agenciju za restituciju, zbog čega su sa predstavnicima tih organa održani sastanci sa ciljem bržeg rešavanja ovakvih predmeta, odnosno spornih pitanja.

– Sa druge strane su kroz praksu prepoznata sporna pitanja rešavanja ovih predmeta tamo gde to zavisi od postupanja suda, razlozi unutrašnje prirode), i na njih su dati stručni i obrazloženi odgovori, što će za posledicu imati smanjenje broja ovih predmeta – rekao je sudija Đorđe Jovanović.