Pocetna Društvo Sećanje na srpske vojnike na groblju u Alžiru

Sećanje na srpske vojnike na groblju u Alžiru

268
0
Podelite

Izložba „Srpsko vojničko groblje u Alžiru“ otvorena je u Istorijskom arhivu Užice. Prema podacima na groblju su 324 vojnika koja su poginula u Prvom svetskom ratu. Izložbu je otvorio ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir Fatah Mahraz, a autor izložbe je Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira.

Izložba je organizovana u okviru programa „Užice-prestonica kulture Srbije 2024“povodom 110 godina od početka Prvog svetskog rata. Mali broj naših ljudi zna da posmrtni ostaci stradalih vojnika srpske vojske počiva na području prestoničke opštine Deli Ibrahim u Alžiru. Ova izložba čuva sećanje i jedan je od podsetnika za očuvanje srpskih memorijala iz Prvog svetskog rata.

Direktor Istorijskog arihva Željko Marković istakao je dugodišnju saradnju dve zemlje u različitim oblastima i prijateljstvo Alžira kada su u pitanju različite oblasti u Srbiji.

Marković je rekao da – ova izložba je plod saradnje sa Društvom prijatelja Alžira, a u planu je nastavak u okviru naučnog skupa koji će u novembru biti održan u Istorijskom arhivu. Tom prilikom biće predstavljena kultura ove prijateljske zemlje i obeležavanje 70.godina od Alžirske revolucije.

U ime Grada Užica o izložbi je govorio Rajko Radosavljević, zamenik gradonačelnice koji je podsetio da stalnu brigu o srpskom vojničkom groblju u gradu Alžiru vodi Ambasada Republike Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predsednik društva prijatelja Alžira Marko Jelić, autor izložbe naveo je da na groblju od 1916. godine počivaju srpski vojnici. Mladi alžirski čuvar Sofijan brine o ovom groblju da ono bude dostojno naših vojnika i predaka.

– Ovo groblje nas čini ponosnim u arapaskoj zemlji gde je više od jednog veka. To je pre svega zahvaljujući našem prijateljstvu sa alžirskim narodom koji je do svoje nezavisnosti bio deo francuskog kolonijalizma – rekao je Jelić.

Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraz osvrnuo se na zajedničku istoriju, podršku koju je Alžir imao od bivše Jugoslavije. Posebno je istakao značaj fotografa i kamermana Stevana Labudovića iz Titovog kabineta koji je u Alžiru zabeležio njihove borbe za nezavisnost. Ti snimci su otišli u svet i na taj načuin je razbijena francuska medijska blokada. Druga značajna ličnost je diplomata i novinar Zdravko Pečar koji je pisao knjige o Alžiru i koji je sa suprugom osnivač Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

Ambasador Mahraz je posebno istakao značaj ovog istorijskog povezivanja da bismo danas živeli u slobodi.

Na izložbi su bili i učenici osmog razreda Osnovne škole “Stari grad” sa nastavnicom Vesnom Lučić i drugog razreda Užičke gimnazije sa profesorkom Snežanom Nedeljković.

Izložba je otvorena do 30.septembra u užičkom Istorijskom arhivu.