Pocetna Kultura Vergovićeve slike za jubilej Užičke gimnazije

Vergovićeve slike za jubilej Užičke gimnazije

164
0
Podelite

Izložba slika „Ponovno stvaranje sveta“akademskog slikara Radomira Vergovića otvorena je povodom 185 godina Užičke gimnazije. Postavku čini 17 slika koje na specifičan način spajaju tradiciju i savremeni izraz.

Akademski slikar Radomir Vergović na otvaranju izložbe istakao je da je davne 1960.godine takođe imao svoju prvu samostalnu izložbu u Užičkoj gimnaziji.

– Užički publicista i novinar Dejan Malenković objavio je prvu kritiku u užičkim „Vestima“ u kojoj kaže da „na jednoj slici vidim veliki dugački put. Da li je to put tvog odlaska ili tvog povratka?“ Rekao sam mu svaki moj odlazak je povratak u Užice-naveo je Vergović.

Obraćajući se prisutnima direktorka Užičke gimnazije Biljana Grujičić rekla je da se nada da će svi posle ove izložbe izaći sa jednim neprolaznim osećanjem nadahnuća, mira i spokoja koje će pamtiti zauvek.

Autorka izložbe Biljana Spalović rekla je da u delu ciklusa „Ponovno stvaranje sveta“svaka slika priča svoju priču, otkrivajući unutrašnje svetove i vizije autora.

– Njegov pristup umetnosti je introspektivan i emotivan i nudi posmatraču mogućnost da se poveže sa sopstvenim osećanjima i mislima. Svako ovo delo je poruka,vizija o budućnosti sveta, obavijeno odabranim koloritom u kome se pojavljuju aluzije, simboli i određena misaona značenja, navela je između ostalog Spalović.

Vergović nije samo autor čija su dela obogatila galerije i privatne kolekcije širom zemlje, već je njegov doprinos kulturnom životu naše zajednice nemerljiv. Samostalno je izlagao 38 puta, a grupno na više od 150 izložbi. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja.