Pocetna Društvo Evropska nedelja mobilnosti u Užicu

Evropska nedelja mobilnosti u Užicu

82
0
Podelite

Pod sloganom “Krećimo se kvalitetnije” i ove godine od 16. do 22. septembra obeležava se Evropska nedelja mobilnosti. Aktivnostima se petu godinu zaredom pridružuje i grad Užice. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

“Uskoro kreće realizacija projekta “Siguran put od kuće do škole”, koji će se realizovati u sardnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, roditeljima, nastavnicima i decom. Takođe počeli su radovi na ugradnji parking senzora na 150 zoniranih parking mesta u gradu, naročito na onim parkinzima u blizini škola, što će omogućiti manju gužvu i smanjiti potrebu za ulaskom automobila u tu zonu. Postavljaju se i takozvani svetleći pešački prelazi i deo ovih aktivnosti građanima će biti predstavljen u okviru Evropske nedelje mobilnosti”, kaže Slobodan Šiljković član Gradskog veća za saobraćaj.

Tradicionano biće održana biciklistička vožnja kanjonom reke Đetinje, za koju vlada sve veće interesovanje i gde je prošle godine učestvovalo oko 180 biciklista.

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se u više od 3 300 gradova u 46 zemalja Evrope i sveta.