Pocetna Društvo Ne odustajemo od borbe za svoja prava

Ne odustajemo od borbe za svoja prava

96
0
Podelite

Prosvetni radnici koji su obustavili nastavu u nekoliko užičkih škola poručili su sa protesta koji je održan na Trgu Svetog Save da su poniženi, i da prosveta više ne može da čeka reakciju neodgovorne države u rešavanju nagomilanih problema niti ispunjava dogovore sa sindikatima.

Prosvetari su rekli da neće odustati od borbe za svoja prava. Predsednik užičkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Branko Nikolić na skupu je naveo da nastava nije održana u Užičkoj gimnaziji, Medicinskoj, Ekonomskoj i Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“, kao ni u osnovnim školama „Slobodan Sekulić“ i „Aleksa Dejović“.

Sa protesta je poručeno da država godinama ne rešava velike probleme u prosveti, niske plate, nasilje u školama, niti ispunjava obaveze iz dogovora sa sindikatima.

– Profesori su trpeli dok su njih tukli, ali više nema vremena od kada su su počeli da ubijaju decu – poručio je Nikolić.

Prosvetni radnici su rekli da je ugled nastavnika urušen, ne samo iznosom plate, nego i izgledom škola u koje se ne ulaže ili se ulaže veoma malo, a od države je zatraženo da sprovede mere iz Protokola iz oktobra prošle godine na koje se obavezela, na zahteve reprezentativnih sindikata.

Nikolić je podsetio da se „Vlada obavezala da se njihova primanja do kraja ove godine izjednače sa republičkim prosekom plata, ali da su rekli da para nema i da će manje povećanje primiti tek krajem februara“. Dodao je da su tokom pregovora, ponude bile sve manje, a poslednja „sramotna“.

– Podeli su nas, jer su ponudili 12 odsto povećanje za nastavno i osam odsto za nenastavno osoblje, a ispostavlo se da se ne zna jasna granica između nastavnog i nenastavnog osoblja – naveo je predsednik užičke Unije.

On je pročitao zahteve sva četiri reprezentatvna sindikata i pozvao državu da kaže da li joj obrazovanje potrebno ili će mladi i dalje odlaziti iz Srbije i graditi neke druge države.

Nastavnicima su se pored Nikolića obratili i Mileva Rogić, predsednica užičkog odbora Granskog sindikata Nezavisnost, i Ivana Milojević iz Čajetine, članica Sindikata obrazovanja Srbije.

Mileva Rogić je pročitala tekst „Prosveta u društvu siromaštva i duhovne bede“ dr Vesne Vojvodić Mitrović jer on, kako je rekla, najboje opisuje stanje u srpskoj prosveti i ogorčenje provetnih radnika.

– U našem novom, vrlom srpskom svetu, siromaštvo namenjeno onima koji su najučeniji, a njihovim životima upravljaju grabežljivi, lažni junaci stvarnih rijalitija, dok su marginalizovani obrazovani i pametni ljudi, favorizuju se sve etičke i socijalne devijacije pročitala je Rogić.

Navela je i citat dr Vesne Vojvodić Mitrović da nam je „nemetnuta duhovna beda u kojoj je fenomenalno biti neodgovorna neznalica, jer je partijsko poslušništvo najsigurniji način uspeha“.

Ivana Milojević iz Sindikata obrazovanja Srbije je rekla da „državu ne zanimaju ni znanje, ni ocene učenika“ i dodala da se „uloga učitelja i nastavnika svodi na čuvanje dece, od koje većina ne želi da uči i ne vidi suštinu znanja, a roditelji tvrde da su bespomoćni“.

Milojević je rekla da od pojedinih roditelja prosvetari sve češće čuju pitanje „znaš li ti ko sam ja“ i da posle toga sledi čupanje, šutiranje, udaranje, samo zato što se trude da budu pravedni i profesionalci, ali da neće odustatati od borbe za svoja prava.