Pocetna Društvo Memorijali posle sto godina od Velikog rata

Memorijali posle sto godina od Velikog rata

206
0
Podelite

Povodom 106. godišnjice proboja Solunskog fronta u selu Maglič otvoren je novoizgrađeni Memorijal Velikog rata Maglič-Dubočica 1915.

Memorijal se sastoji iz dva dela od kojih je prvi istorijska čitanka na otvorenom koju je priredio artiljerijski major u penziji Rade Vukosavljević i sadrži zapise i fotografije u ambijentalnoj učionici. Drugi deo memorijala je spomen-česma sa imenima 71 ratnika i civila iz ovog sela koji su stradali u okršaju srpske i austrougarske vojske.

Pomen je služilo sveštenstvo kraljevačke crkve, a otvaranju memorijala pored delegacija iz Beograda, Niša, Lučana, Kraljeva i drugih mesta risustvovala je i delegacija Gradskog odbora potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” iz Užica koja je položila venac i odala poštu hrabrim precima od kojih su mnogi iz Užica na “Vratima spasa” 1915. godine dali život za otadžbinu.

Prošlo je više od sto godina kako su na obroncima Čemerna počela da niču spomen obeležja hrabroj srpskoj vojsci koja je čuvala “Vrata spasa”, ulazak u Ibarsku klisuru od Austrougara i Nemaca uz koju se put juga i Kosova i Metohije povlačila srpska vojska sa kraljem i vladom.

Prvo je 2009. godine podignut memorijalni spomen kompleks na Vranovcu, a 15. septembra ove godine otvoren je i memorijal Maglič-Dubočica 1915. godine.

U borbama na Čemernu, Troglavu, Stolovima, Goču, Jelici 1915. godine izginulo je više od dve hiljade ljudi, vojnika i civila koji su štitili povlačenje srpske vojske i naroda Ibarskom klisurom.