Pocetna Bajina Bašta Anketiranje Bajinobaštana o saobraćaju

Anketiranje Bajinobaštana o saobraćaju

74
0
Podelite

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Švedska asocijacija lokalnih vlasti i regiona (SALAR) pružaju podršku opštini Bajina Bašta u razvoju Plana održive urbane mobilnosti, u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ (2022-2025), koji finansira Vlada Švedske. Cilj ovog plana je unapređenje kvaliteta života kroz smanjenje negativnih efekata motornog saobraćaja, poboljšanje infrastrukture za pešake i bicikliste, kao i povećanje bezbednosti u saobraćaju. Slični planovi biće izrađeni i u Vranju i Svilajncu.

Opština Bajina Bašta će sprovesti online i uživo ankete i omogućiti svojim građanima da daju mišljenje i predloge u vezi sa saobraćajem. Anketiranje će se obaviti od 16. do 22. septembra 2024. godine, tokom Evropske nedelje mobilnosti. Prikupljeni predlozi biće uzeti u obzir prilikom izrade strateškog dokumenta koji će pomoći opštini da postigne održiviji urbani razvoj.

Dragana Ivanović, rukovoditeljka Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalne delatnosti i inspektorka za zaštitu životne sredine u Bajinoj Bašti, istakla je da ima više izazova sa kojima se suočavaju građani ove varošice na zapadu Srbije i da će njihovi stavovi biti uključeni u sam proces izrade Plana održive urbane mobilnosti.

„Pojedine ulice u Bajinoj Bašti vremenom su postale preopterećene vozilima, kako kolovozne trake, tako i trotoari. Najveći izazovi u oblasti saobraćaja u Bajinoj Bašti vezani su za parkiranje automobila, kao posledica naglog porasta broja registrovanih automobila, nepostojanje obilaznice oko grada, prolazak državnih puteva kroz sam centar grada, kao i nedovoljno pešačkih i biciklističkih staza. Biciklističke staze nedostaju naročito ka manastiru Rača, jezeru Perućac i turističkoj atrakciji, kućici na Drini. Sve ovo motivisalo nas je da se prijavimo za paket podrške i izradu Plana održive urbane mobilnosti za Bajinu Baštu“, objasnila je Dragana Ivanović.

Plan održive urbane mobilnosti je strateški plan koji se, u poređenju sa tradicionalnim pristupom planiranja saobraćaja, više fokusira na korisnike, odnosno građane.
„Izradom ovog Plana, analiziraćemo postojeće stanje u oblasti saobraćaja, na osnovu koga ćemo zauzeti strategiju, razviti viziju i odrediti pokazatelje i ciljeve. Planom ćemo postići laku pokretljivost i krajnji cilj – mobilnost“, zaključila je Dragana Ivanović.

Paketi podrške koje su osmislili SKGO i SALAR pomažu lokalnim vlastima u Bajinoj Bašti da podignu nivo efikasnosti, unaprede kapacitete i uvedu inovativna i održiva rešenja u oblasti urbane mobilnosti. Plan se očekuje do početka 2025. godine, a aktivnosti će biti usklađene sa specifičnim potrebama lokalne zajednice.