Pocetna Ekonomija Banke užičkog kraja između dva rata

Banke užičkog kraja između dva rata

143
0
Podelite

Izložba Narodnog muzeja pod nazivom “Banke nosioci privrednog i društvenog razvoja u Užicu i užičkom kraju između dva rata 1919 – 1941 godine” otvorena je u Jokanovića kući u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“. Autor izložbe je Stanojka Milivojević, muzejski savetnik istoričar. Izložba je otvorena do 7.oktobra.

Postavku čine fotografije,arhivska dokumenata, vrednosni papiri, mašina za rad u bankama i metalni i papirni novac. Ovom izložbom posetiocima je prikazan način funkcionisanja bankarskog sistema i njegova uloga u privrednom i društvenom životu tokom međuratnog perioda.

– Ova izložba je i prilika da napravimo paralelu između rada banaka nekada i sada kada smo skoro svi korisnici njihovih usluga. Arhivsku građu na izložbi čine dokumenta za otvaranje banaka, proglasi koji pozivaju na upisivanje akcija,vrednosni papiri koji su izrađivale poznate radionice i umetnici tog vremena. Na primer, likovno rešenje novčanice od 1000 dinara uradio je Paja Jovanović – istakla je autorka izložbe Stanojka Milivojević.

Ona je dodala da i tada rad banaka je bio vezan za ekonomsku i političku situaciju u društvu i državi. Ukoliko je to bilo stabilno onda je i rad rad banaka uspešan i napredan, ali fleksibilniji i prema korisnicima.

Direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović rekla je da je na izložbi predstavljena arhivska građa iz Narodnog muzeja Užice, iz zbirki Narodne banke Srbije, Arhiva Jugoslavije i Arhiva Bosne i Hercegovine.Ova izložba je realizovana sredstvima Ministarstva kulture Srbije.

Ivan Đoković, profesor smera bankarstvo Ekonomske škole Užice govorio je o istorijatu razvoja bankarskog sektora, osnivanja privatnih štedionica i ulaganja u privredu Užica.
Izložbu je otvorio zamenik gradonačelnice Rajko Radosavljević navodeći da posle Prvog svetskog rata ranije formirane banke trebalo je da nastave svoj rad.

– Osnivanje banaka, štedionica i zadruga u našem kraju bilo je krajem 19. veka. Ovom izložbom upoznajemo se sa razvojem banaka, društva i ličnostima kroz vekove – rekao je Radosavljević.

Zgrada banke u Užicu delimično je izgrađena 1938.godine, ali je filijala državne banke već bila otvorena u Užicu. U njoj su se čuvale vrednosti, a bilo je planirano da se tu nalaze kovnica i trezori Narodne banke. Početkom Drugog svetska rata banka prestaje sa radom i sve čuvane vrednosti se povlače iz Užica.