Pocetna Društvo Mapa puta za implementaciju Zelene agende

Mapa puta za implementaciju Zelene agende

67
0
Podelite

Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, organizovala je sastanak „Mapa puta za implementaciju Zelene agende u republici Srbiji“. Nemačka vlada je za ovaj trgodišnji projekat koji sprovodi GIZ opredelila 4,4 miliona evra.

Osnovne teme o kojima se govorilo na današnjem sastanku bili su cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom, dekarbonizacija, energetska efikasnost i korišćenje održivih izvora energije, korišćenje održivih materijala i sirovina, što je okosnica Zelene agende. Bilo je reči i o izazovima, prednostima, preprekama, podršci i potrebnim resursima, kao i o budućim pravcima i preporukama pri implementaciji Zelene agende. Sva dosadašnja iskustva, predlozi i primedbe predstavnika privrede biće dragoceni u izradi Strateškog vodiča sa neophodnim koracima i aktivnostima u Srbiji za tranziciju ka održivoj i ekološki prihvarljivoj ekonomiji, što je i osnovni cilj ovog projekta. Na osnovu toga i nadležne državne institucije moći će da preduzimaju određene mere koje će olakšati zelenu transformaciju koja je neminovna u budućem periodu.

Na skupu su učestvovali predstavnici kompanija iz prerađivačke industrije i sektora turizma sa područja koje pokriva Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga, kao i Dunja Đenić, pomoćnica ministra Ministarstva turizma i omladine i Vladimir Jovanović,savetnik GIZ. Sastanak su vodili eksperti iz Instituta ekonomskih nauka, dr Isidora Ljumović, dr Aida Hanić i dr Sonja Đuričin. Ovakvi skupovi, osim u Užicu, planirani su u još sedam gradova u Srbiji.

Prema rečima Vladimira Jovanovića, prelazak na zelenu ekonomiju je iperativ za održivi ekonomski razvoj i za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, a Strateški dokument koji je cilj projekta, daće uvid u trenutno stanje u implementaciji modela zelene ekonomije u privredi Srbije i analizu potreba malih i srednjih preduzeća da bi oni uradili zelenu transformaciju u budućem periodu. Posle izrade Strateškog dokumenta, jedna od aktivnosti planirana projektom je i finansijska podrška za mikro, mala i srednja preduzeća koja će moći da konkurišu za bespovratna sredstva. Predviđena je i podrška privrednicima kroz obuke koje će im poslužiti da procese proizvodnje u svojim kompanijama prilagode zahtevima stranog tržišta.

– Da bi naše firme, izvoznici i u budućnosti izvozile u EU koja je naš najveći partner, moraju se prilagoditi međunarodnim propisima, a Srbija je potpisnik nekoliko međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite životne sredine i klimatskih promena. Kroz realizaciju projekta pokušavamo da podignemo svest u domaćim preduzećima o značaju svih tih propisa, ali i da ih upoznamo sa načinom poslovanja u EU koji će i oni morati da usvoje. Ukoliko ne usvojimo principe zelenog poslovanja, nećemo ništa moći da plasiramo na tržište EU, naši proizvodi neće biti konkurentni, jer ćemo morati da plaćamo ogromne takse za zagađivanje životne sredine – naveo je Vladimir Jovanović i izrazio optimizam da će naša privreda uspeti u zelenoj transformaciji.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je turističkoj privredi, jer mnoge odredbe iz Zelene agende direktno uslovljavaju njeno poslovanje. Dunja Đenić je istakla da Ministarstvo turizma podržava implementaciju Zelene agende shvatajući značaj koji iz nje proizilazi. Važno je ulagati i podsticati razvoj destinacija i turističkih proizvoda za sve i domaće i strane turiste čija je poseta u ekspanziji.

– Glavni motiv dolaska stranih turista u našu zemlju su osim gastronomije i prirodne lepote. Zato nam je važno da ulažemo u održivost, u zaštitu životne sredine i svih prirodnih lepota naše zemlje kako bismo imali spreman turistički proizvod koji ćemo moći da ponudimo svim turistima koji dođu – naglasila je Dunja Đenić.

Ana Lapčević, direktorka RPK Zlatiborskog upravnog okruga, istakla je da su privrednici u užičkom kraju izuzetno zainteresovani za primenu Zelene agende, jer su uglavnom orjentisani ka izvozu i teže da zadrže, pa i prošire postojeće ugovore. To će moći da ostvare ukoliko ispune uslove iz Zelene agende pošto su u lancu dobavljača kompanija u EU.

– Naše kompanije u prerađivačkoj industriji veoma su dobro informisane o svemu i u dobroj meri su počele sprovođenje svih ovih novina. Istraživačima koji rade na projektu pružili su brojne dragocene informacije o samom procesu, kako se odvija, koje teškoće imaju i u kojim segmentima im je potrebna pomoć – rekla je Ana Lapčević i ukazala da su najveće poteškoće sporo i komlikovano sprovođenje procedura pa privrednici dugo čekaju dozvole, dokumente, rešenja, a to sve usporava proces zelene transformacije.