Pocetna Ekonomija Predstoje ulaganja u vozna sredstva „Srbija voza“

Predstoje ulaganja u vozna sredstva „Srbija voza“

69
0
Podelite

U toku letnje sezone železničku liniju Novi Sad-Beograd-Bar koristilo više od 85.000 putnika, a za sledeću godinu planirano je uspostavljanje železničke linije između Bara i Subotice, izjavio je izvršni direktor za saobraćaj i komercijalne poslove „Srbija voza“ Zoran Puzović. On je rekao da će međunarodni večernji voz nastaviti saobraća tokom cele godine na relaciji Zemun Bar Zemun.

Ove godine biće raspisan tender za nabavku šest novih elektrolokomotiva, prvi put posle 40 godina, najavio je vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbijavoza“ Ivan Bulajić i dodao da su u toku pregovori sa državom za nabavku 12 spavaćih kola za voz Bar – Beograd i druge linije.

On je naveo da će do kraja godine biti završena isporuka 18 Štadlerovih vozova koji se koriste za regionalni saobraćaj.

„Dobar deo tih vozova je već u saobraćaju. Ostali su u procesu tehničkog pregleda i prijema u saobraćaju, tako da ćemo do kraja godine imati 18 novih vozova“.

Najveći izazovi, kako je naveo, odnose se upravo na delove voznog parka, koji još uvek nisu modernizovani.

„Tu pre svega mislim na dosta zastareo park lokomotiva koje koristimo za barski voz i tih vagona i prilično zastareo park BG voza, da nađemo način da njih ili dovedemo u stanje vrhunske tehničke ispravnosti kroz modernizacije i remonte, ili da nabavimo nova vozna sredstva“, rekao je on.

Bulajić je podsetio da će sledeće godine voz na Šarganskoj osmici obeležiti stotu godišnjicu.

Foto: Železnice Srbije

„To je jedan muzejski voz gde ljudi mogu da uživaju u vožnji onako kako je to izgledalo pre jednog veka u fantastičnim predelima i krajevima te zemlje. Ono što mi radimo dalje na razvoju Šarganske osmice, odnosno voza Nostalgija, kako se on zove, to je da smo uložili značajna sredstva u remont i održavanje tih vagona. Ove godine poslali smo parnu lokomotivu na remont, tako da ćemo od naredne godine vratiti i parnu vuču i naši gosti će moći da uživaju i u tom pravom povratku u prošlost“, dodao je on.