Pocetna Društvo Prijave za radionicu umetničkog veza i heklanog nakita

Prijave za radionicu umetničkog veza i heklanog nakita

139
0
Podelite

U ponedeljak 23. septembra u prostorijama Gradskog kulturnog centra, sa početkom u 12 časova, biće održana radionica umetničkog veza i izrade heklanog nakita. Radionicu vode članice neformalne grupe MOTIMA. Broj učesnika je ograničen a zaianteresovane osobe se mogu prijaviti putem meila motima.ue@gmail.com ili na telefon 063627872.

Materijal za rad je obezbeđen od strane organizatora, a učesnici mogu poneti i neki svoj omiljen odevni predmet koji bi voleli da ukrase. Izbor motiva je usmeren na simbole grada Užica koji je ove godine prestonica kulture Srbije, ali učesnici mogu raditi i druge motive.

Na radionici za izradu heklanog nakita u kombinaciji sa dugmićima učesnici će imati priliku da nauče kako na jednostavan i jeftin način mogu uraditi sami nakit i kombinovati sa delovima garderobe i bojama koje vole.

MOTIMA je neformalna grupa koja okuplja entuzijste našeg grada i osobe dizajnerske struke. Platforma na kojoj smo se okupili je afirmacija starih i umetničkih zanata u izradi suvenira i upotrebnih premeta koji nose simboliku užičkog kraja.

Do ideje za udruživanjem smo došli sponatno kroz neformalne razgovore koji su pokazali da šta god radili imamo ideje koje se zasnivaju na istoj staratnoj poziciji, a to je je svuda oko nas prostor za stvaranje, rad i zaradu samo je potrebno da se on otvori i učini napor da se ideje pretoče u konkretne akcije.

Na osnovu razgovora vezanih za iskustva sa putovanja prepoznali smo temu suvenira kao važnu za obogaćivanje turističke ponude i afirmisanje autentičnih proizvoda užićkog kraja. Istorija Užica i ovog kraja je veoma bogata i burna i obiluje simbolima koji bi itekako kroz dobra dizajnerska rešenja mogli da se pretoče u suvenire poželjne za turiste jer kopirane vezije suvenira koji liče jedni na druge nisu inspirativni ali i za stanovnike Užica koji u svoji domovima imaju suvenire i predmete iz drugih zemalja a često nemaju ništa autentično iz svog grada.

MOTIMA ima misiju

Da proizvedi suvenire koje će ljudi želeti da imaju i poklanjaju dragim ljudima.

Da inspiriše umetnike i zanatlije na osnivanje manufaktura za izradu suvenira koji imaju umetničku notu.

Da suvenirima sa simbolima užičkog kraja damo umetnički i edukativni izraz koji će trajno čuvati kulturno i istorijsko nasleđe.

MOTIMA ima viziju

Da pokreće izradu suvenira sa simbolikom užičkog kraja koji imaju umetnički i edukativni karakter i podstiče osnivanje malih umetničkih i zanatskih manufaktura za proizvodnju suvenira na Zlatiborskom okrugu.