Pocetna Društvo Biciklijada u nedelju, start u Velikom parku

Biciklijada u nedelju, start u Velikom parku

47
0
Podelite

U okviru Evropske nedelje mobilnosti tradicionalna Biciklijada biće održana u nedelju, 22. septembra sa početkome u 11 časova. Start je kod košarkaških terena u Velikom parku i biciklisti će se kretati zelenom stazom do Velike brane i nazad. Moto ovogodišnje nedelje je “Krećimo se kvalitetnije” i traje od 16. do 22. septembra.

Član Gradskog veća za saobraćaj Slobodan Šiljković uputio je poziv Užičanima da u što većem broju uzmu učešće u ovom događaju kako bi održali tradiciju i pokazali kako su pešačenje i vožnja biciklom kao alternativni vidovi kretanja sastavni deo zdravog života umesto vožnje automobilima navodeći podatak da saobraćaj zagađuje 20 odsto životne sredine.

Šiljković je podsetio da je Grad Užice jedan od 12 gradova u Srbiji koji je od Ministarstva saobraćaja i infrastrukture dobio sredstva za projekat unapređenja bezbednosti u saobraćaju kroz implementaciju inovacionih pametnih sistema vrednosti 31 miliuon dinara. Projekat sufinanira Ministarstvo sa 15 miliona dinara, dok je Grad Užice za ovu namenu izdvojio 16 miliona. Biće ugrađeno 150 senzora ćime će biti obuhvaćeno 12 odsto parking mesta, naveo je Šiljković.

Kako je rekao u okviru projekta do 15. oktobra biće postavljeni detektori zauzetosti parking mesta na lokaciji od nekadašnjeg Simpa, kod Gimnazije levo prema Palasu i desno prema Crkvi i kod Užice razvoja do Kneginje, levo i desno do Pošte. Informativne table će pokazivati zauzetost parking mesta na čitavom potezu od kojih će tri biti kod Simpa.

Zatim će biti postavljene kamere za prepoznavanje zauzetosti parking mesta za osobe sa invaliditetom kod nekadašnjeg Simpa, Gimnazije i Doma zdravlja i koje će biti direktno povezane sa Komunalnom policijom kako bi odmah reagovala na bespravno zauzimanje parkinga i nesavesne vozače.

Unapređenje signalizacije na pešačlim prelazima, podrazumeva da će na na potezu od benzinske pumpe prema Muzeju, Ulica Nikole Pašića gde je “Bioktoš i Gvožđara gde je velika frekvencija putnika i vozila biti postavljena svetlosna signalizacija i oprema sa ugradnjom markera odnosno senzora u pešački prelaz kako bi bio znatno osvetljen i bezbedan za sve učesnike u saobraćaju i vozače upozoriti.

Šiljković dodaje da će sistem za prekoračenje trenutne brzine vozila – radar biće postavljen na Sarića osoju, prema školi i vrtiću zbog brojnih pritužbi građana na ponašanje vozača.

Od novca od kazni učesnika u saobraćaju koje će biti prebačene užičkom budžetu siće organizovane obuke i edukacije za učenike i kampanja za bezbednost učesnika u sabraćaju, kaže užički većnik.

Duška Selaković, član Gradskog veća za turizam i zaštitu životne sredine povodom Evropske nedelje mobilnosti podsetila je da je Turistička organizacija Užica sa partnerima iz Bosne (Tuzlom) obeležila 500 kilometara pešačkih staza od kojih je 50 kilometara u Užicu.

– Kroz našu teritoriju Evropski pešački put prolazi dužinom od 300 kilometara. Na teritoriji grada Užica obeleženo je 50 kilometara pešačkih staza i u narednom periodu počinje njihovo obeležavanje sa informativnim tablama, putokazima i odmorištima – rekla je Selaković uz napomenu da je užički pešački put ušao na mapu Evropskih pešačkih puteva.

Ona je pozvala sugrađane da koriste pešačke staze, izađu u prirodu, druže se i dodala da je u parku Šargan-Mokra Go5ra obeleženo novih 18 kilometara pešačkih staza dok na Jelovoj Gori postoji 27 kilometara pešačkih staza.