Pocetna Društvo Radionica: Umetnički vezeni simboli Užica kao suveniri

Radionica: Umetnički vezeni simboli Užica kao suveniri

47
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru održana je radionica umetničkog veza i izrade heklanog nakita. Radionicu su vodile članice neformalne grupe MOTIMA iz Užica koja okuplja entuzijaste našeg grada i osobe dizajnerske struke. Namera im je da ostvarujući ideju o afirmaciji starih i umetničkih zanata izrađuju suvenire i upotrebne premeta koji nose simboliku užičkog kraja. Izbor motiva na radionici bio je usmeren na simbole grada Užica koji je ove godine prestonica kulture.

– Želimo da približimo vez na moderan način. Cilj ove radionice jeste da i ona bude u duhu Užica kao grada kulture i da izvezemo neke od motiva Grada Užica za šta smo pripremili šeme za našu radionicu umetničkog veza – kaže grafički dizajner Ana Šumarević.

Njena koleginica Milica Nikolić ističe da dizajn u vezu ili heklanju stvara dodatu vrednost.

– Svi koji vole ručni rad i umetnost bili su pozvani na radionicu. Najbitnije je da polaznici izraze svoju kreativnost i da kroz rad budu autentični, jer je svako od nas „svoj“ kroz bilo koju umetnost. Motivi umetničkog veza na radionici su vezani za naš grad Užice. Želimo da „izvezemo“ sve znamenitosti i simbole našeg grada i Stari grad, Kasapčića most, hidrocentralu, hotel „Zlatibor“, Trg partizana, Kadinjaču i da to budu suveniri našeg grada – priča Milica Nikolić.

Deo tima MOTIMA je i Radmila Gujaničić koja kaže da su svi u timu na osnovu iskustva sa putovanja prepoznali temu suvenira kao važnu za obogaćivanje turističke ponude i afirmisanje autentičnih proizvoda užičkog kraja.

– Zašto bi Ajfelova kula bila značajnija da je nosimo na majici kada mi imamo toliko naših simbola. Naš užički Trg je poznat kao jedan od najlepših trgova u Evropi. Na dizajnerima je da osmisle nešto što će se dopasti ljudima i da izvezene simbole možemo da nosimo na odevnim predmetima, jer imamo toliko svojih znamenitosti i ne moramo da se „kitimo“ tuđim – navodi Gujaničić koja napominje da svako od nas može ukrasiti prostor u kome živi i poslovni prostor sa motivima Užica.

Priča i na anegdotu sa ovogodišnjeg „Žestivala“ kada su pojedini posetioci komentarisali njihove suvenire-cegere sa izvezenim Starim gradom da imaju brojne suvenire iz Ohrida, ali ne i iz Užica. Zato su osmislile i dizajnirane fotografije-slike na kojima je i Slanuša i mnogo mesta u našem gradu koja nam pričaju priče o nama i bogatoj istoriji našeg grada. MOTIMA je i kroz ovu radionicu i one koje će uslediti želela da suvenirima sa simbolima užičkog kraja da umetnički i edikativni izraz koji trajno čuva naše nasleđe.

Na radionici za izradu heklanog nakita u kombinaciji sa dugmićima učesnice su mogle da nauče kako na jednostavan i jeftin način mogu uraditi nakit i kombinovati sa delovima garderobe i u bojama koje vole.

Milena Popović iz Kremana kaže da joj je heklanje uvek bio hobi i da je prve pletene čarape isplela pre polaska u školu. Sada je penzionerka i zahvaljujući mobilnom i aplikacijama pre par godina otkrila je potpuno novi svet heklanih predmeta, pre svega nakita, ogrlica, prstenja, broševa, minđuša, narukvica…Svoje veštine podelila je sa učesnicama radionice, jer je MOTIMA došla na ideju da treba prezentovati ovakav način izrade nakita kako bi žene koje znaju da heklaju proširile svoja znanja i izradom ovakvih predmeta koji plene lepotom za razliku od pojedinih skupocenih komada bižuterije.