Pocetna Kultura Virtuelna šetnja kroz partizansku fabriku oružja

Virtuelna šetnja kroz partizansku fabriku oružja

55
0
Podelite

Projekat virtuelne šetnje pod nazivom „Partizanska fabrika oružja i municije 1941. godine iz perioda Užičke republike, virtuelna stvarnost“ prvi put je urađen za učenike osnovnih škola u Narodnom muzeju Užice. Ovaj projekat je okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“.

Projekat je namenjen deci školskog uzrasta, jer im je samo gledanje predmeta „suvoparno“ pa su u Muzeju odlučili da naprave moderno predstavljanje naše prošlosti, ali da i oni učestvuju u postavci.

Nemanja Obradović, kustos Narodnog muzeja Užice naveo je da kroz virtuelnu šetnju učenici dobijaju podatke koji će im kasnije koristiti.

– Projekat je zamišljen da posetilac koji ulazi u virtuelni lik dolazi u inspekcijsku posetu fabrici gde kroz virtuelnu šetnju, prvo kroz civilno sklonište, a zatim kroz samu fabriku dobija osnovne podatke o izgradnji podzemnih galerija, proizvodnji municije i drugih bitnih stvari vezanih za rad fabrike. Virtuelna šetnja se završava velikom eksplozijom nakon koje će biti prikazana imena civila i radnika fabrike poginulih 22. novembra 1941. godine, objasnio je Obradović.

Dušan Davidovski, učenik osmog razreda Osnovne škole „Dušan Jerković“ rekao je da mu se mnogo svidela virtelna šetnja, jer je to neobičajeno za ono što možemo da vidimo u muzeju. Ova poseta mu je ostavila jači utisak zbog virtuelne realnosti i kako kaže „saznao sam dosta novih stvari“.

Tea Pucarević, učenica navela je da virtuelna šetnja joj se puno svidela jer „deluje stvarno, kao da smo bili tu kada se eksplozija desila i drago mi je što sam stekla nova znanja“.

Projekat je finansiralo Ministarstvo kulture iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa. Cilj ovog projekta je uvođenje digitalne prezentacije stalnih muzejskih postavki, a Fabrika oružja i municije je jedna od najinteresantnijih stalnih postavki Muzeja. Načinom prezentacije sa VR naočare i 3D filmom posetioci doživljavaju virtuelnu stvarnost događanja u fabrici 1941. godine. Film se odnosi na poslednji dan rada fabrike 22. novembar 1941. godine i na veliku eksploziju koja se desila toga dana. Svaki posetilac će moći da bira da li će na srpskom ili engleskom jeziku dobiti informacije.