Pocetna Bajina Bašta Zeleni krovovi, letnja scena, solarni paneli

Zeleni krovovi, letnja scena, solarni paneli

46
0
Podelite

Danas je u Narodnom pozorištu Užice održana početna konferencija za dva značajna projekta. Prvi, „Zelena i energetska tranzicija na teritoriji ITI Užice“, vredan oko 1,6 miliona uključuje solarne elektrane, zelene krovove i vertikalne vrtove na ključnim lokacijama, Narodno pozorište, Regionalni centar za dualno obrazovanje i Gradski bazen u Užicu, sportska hala u Bajinoj Bašti, Poljoprivredna škola u Požegi, Sportsko – rekreativni centar „Trg“ na Zlatiboru. Drugi projekat „Izrada studije jedinstvenog identiteta urbanih sredina na području ITI Užice“ u vrednosti oko 192 hiljade evra nastoji da kreira rešenja za jačanje prepoznatljivosti i jedinstvenosti urbanih sredina.

Oba projekta finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO Plus, a sprovodi ih Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ zajedno sa Gradom Užice i opštinama Bajina Bašta, Čajetina, Požega i Priboj.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica navela je ovom prilikom da će većina aktivnosti oba ova projekta biti realizovano u Užicu u vrednosti od oko 1,3 miliona dolara s tim što je učešće Grada Užica 243.000 dolara. Prema njenim rečima, zahvaljujući Strategiji urbanog razvoja koju je Užice zajedno sa opštinama Čajetina, Bajina Bašta, Požega i Priboj, izradilo u prethodnom periodu, potvrđena je dobra međuopštinsku saradnju, ali su i zajedno konkurisali i dobili sredstva iz programa EU PRO Plus. Tako će užičko Narodno pozorište dobiti na krovu letnju scenu, na zgradi će biće postavljeni solarni paneli, zelena površina i dva zelena zida. Na krovu Gradskog bazena biće postavljeni solarni paneli kao i na bivšoj kasarni u Krčagovu gde 30. septembra počinju radovi na realizaciji projekta Trening centra za dualno obrazovanje.

– To je nešto potpuno novo. Mislim da će ovaj koncept u narednim godinama slediti i drugi. Sve naše aktivnosti u prethodnom periodu, ali i učešće u ovim projektima govore da težimo ka zelenoj energetskoj tranziciji, da želimo da u budućnosti smanjimo upotrebu fosilnih goriva i da se opredelimo za obnovljive izvore energije. U protekilim godinama stotine miliona dinara uložili smo u energetsku sanaciju osnovnih škola, vrtića i ustanova, ali i individualnih domaćinstava. Svakako da ćemo nastaviti u tom smeru uz podršku Vlade Republike Srbije i naših partnera iz Evropske unije kroz već postojeće, ali i kroz neke nove programe – istakla je gradonačelnica Užica.

Viktor Veljović, menadžer sektora za razvoj kapaciteta u programu EU PRO Plus, naveo je da je ovo trenutno najveći donatorski program u Srbiji finansiran od Evropske unije, a sprovodi se u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije preko Kancelarije za UN za projektne usluge. Ukupna vrednost je 40 miliona evra, a od toga je opredeljeno 10 miliona za 12 strategija u Srbiji od kojih je jedna njih ova koju je izradio Grad Užice sa četiri partnerske opštine. Prvi projekat koji je investicionog karaktera i tiče se podizanja zelene infrastrukture, trebalo bi da bude realizovan do kraja naredne godine, a drugi koji obuhvata obuke i sve druge aktivnosti za podizanje svesti uspostavljanja rešenja u aktiviranju zelenih površina i javnih prostora, odnosno, pravljenje mehanizma za korišćenje obnovljivih izvora energije, što utiče na podizanje kvaliteta životne sredine, samim tim i života građana, biće završena u kraćem vremenskom periodu.

– Ova teritorija iznedrila je dva projekta koji bi trebalo da budu primer dobre prakse u smislu promocije inovativnih zelenih rešenja i ono što je posebno važno za nas, afirmaciju lokalnog identiteta koji ona, po mom mišljenju, ima u izuzetnom obliku – istakao je Veljović.

Evropska unija započela je pre više godina rekonstrukciju Narodnog pozorišta, sada je nastavlja, što je, prema rečima Zorana Stamatovića, od izuzetnog značaja. Ovog puta po predlogu tehničke direktorke Marijane Zorzić Petrović, na krovu će biti mala letnja „montažno – demontažna“ scena sa tridesetak mesta do koje će se dolaziti panoramskim liftom. Na ovaj način biće rešen decenijski problem prokišnjavanja i sprečeno propadanje zgrade, a publika će i leti, kada je pozorište na pauzi, imati priliku da gleda predstave. Zeleni krov i solarni paneli daće zgradi pozorišta novu tehničku dimenziju.

– Proizvodićemo energije koja će biti dovoljna za osvetljenje u pozorištu, a to nije malo. Kada i gas bude konačno ušao u našu kotlarnicu, bićemo zgrada potpuno energetski efikasna i po svim evropskim standardima – istakao je Zoran Stamatović.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina navodi da se ova opština u svojim strateškim planovima opredelila za zelenu energiju i zaštitu životne sredine. Sredstva iz projekta namenjena su za zelenu fasadu za Sportsko rekreativni centar „Trg“. Prema njegovim rečima učešće Čajetine u ovom programu doneće novo i značajno iskustvo koje će pomoći u promeni standarda u gradnji, što će sigurno dati predsnost turističkim mestima.

Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“ ističe da je realizacija oba projekta započeta i da će oni dati značajan doprinos odgovorima na klimatske promene koje dovode do velikih teškoća u mnogim segmentima života lokalnih zajednica. Prvi projekat obuhvata postavljanje sedam solarnih elektrana, energetsku efikasnost i zelene krovove koji će značajno uticati na smanjenje troškova svih javnih ustanova i preduzeća koji su obuhvaćeni projektima.

– Oba projekta uticaće kao poslovni model i na druge ustanove koje nisu njima obuhvaćene – istakao je Lukić, jer će videti da se jednostavno dolazi do rešenja koja donose uštede i unapređuju zaštitu životne sredine.